KRAFT

Vindkraft tar av – men ikke i Norge

Jannicke Nilsen
20. feb. 2008 - 12:04

Vindkraft er i ferd med å bli en viktig bestanddel i verdens energimiks. Både USA, Kina og Spania seiler nå opp som store vindnasjoner, og Tysklands posisjon som verdens ledende vindnasjon er truet.

– Vekstratene i vindsektoren overstiger våre mest optimistiske forventninger, sier Steve Sawyer, generalsekretær i The Global Wind Energy Council (GWEC).

I fjor ble det installert over 20 000 MW ny vindkraft globalt.Langt unna målet

I Norge går det fortsatt trått. Her ble det ifølge GWECs oversikt installert bare 8 MW ny vindkraftkapasitet i fjor, en økning på skarve 2,5 prosent fra 2006. I Europa ligger vi på 13. plass, slått av Sverige som har over dobbelt så mye installert kapasitet. Den totale andelen installert vindkraft i Norge er 333 MW, viser GWECs oversikt. Det er svimlende langt unna regjeringens eget mål om 3 TWh innen 2010.

– Tallet reflekterer helt klart ikke potensialet Norge har, med Europas beste vindforhold, men er et resultat av dårlige rammevilkår. Vi ser at land med langt dårligere vindforhold enn oss trapper opp vindkraftutbyggingen enormt, sier Øistein Schmidt Galaaen i Norsk Vindkraftforening, Norwea.

USA ny éner

USA installerte i fjor over 5000 MW, mer enn dobbelt så mye som i 2006, og ligger dermed på topp på GWECs oversikt over ny installert vindkraft globalt. Vindkraft står nå for 30 prosent av USAs nye kraftproduksjon i 2007, og GWEC spår at USA passerer Tyskland som verdens ultimate vindnasjon innen utgangen av 2009. I dag ligger USA på andre plass, med totalt snaut 17 GB installert vindkraftkapasitet, mens Tyskland har drøyt 22 MB. Amerikanerne er svært ambisiøse, og har planer om å oppnå 50 MW produsert vindkraft innen 2020.

– At USA er blitt store på vindkraft, viser at vindkraft ikke bare er et spørsmål om klima, men at fornybar energi er en meget raskt voksende sektor som gir arbeidsplasser og næringsutvikling. Tallene viser at verden har forstått det, sier Galaaen.

Ambisiøse kinesere

På andre og tredje plass på 10 på topplisten for ny vindkraft, ligger henholdsvis Spania og Kina med rundt 3500 MW ny installert vindkraft hver. Kinas vindmål er også ambisiøse. Innen 2020 skal kineserne bygge vindturbiner som kan produsere totalt 30 000 MW.

Har tro på Norge

For vindkraftens framtid i Norge velger Vindkraftforeningen å være optimister. Foreningen mener 14-15 TWh kan oppnås som følge av skånsom utbygging som tar hensyn til miljøet og lokale interesser.

– Vi merker nå stor politisk vilje for å endre rammevilkårene. Vi forventer at regjeringen gir tilstrekkelig med midler til en bedre overgangsordning i påvente av et grønt sertifikatmarked, og hurtigere konsesjonsbehandling av kraftsøknader. Det er avgjørende at Norges Vassdrags- og Energidirektorat får nok midler til å saksbehandle søknadene, sier Galaaen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.