KRAFT

Vindkraft produserte mer energi enn kjernekraft

Historisk i Sverige.

Søndag og mandag produserte svensk vindkraft mer enn kjernekraften i landet. Det er trolig første gang det skjer.
Søndag og mandag produserte svensk vindkraft mer enn kjernekraften i landet. Det er trolig første gang det skjer. Bilde: Torbjörn Bergkvist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. juni 2015 - 08:20

Søndag og mandag produserte svensk vindkraft mer elektrisitet enn kjernekraften i landet. Det er første gangen det har skjedd, skriver Ny Teknik.

Ifølge tall fra statlige Svenska kraftnät nådde vindkraften søndag en produsert effekt på 3403 megawatt, mens kjernekraften kun produserte 3378 megawatt.

Også mandag var det godt med vind i Sverige, noe som ga samme resultat. I går var vinden løyet, og kjernekraften produserte igjen mer.

En noe laber kjernekraftproduksjon henger sammen med at flere reaktorer står stille.

Les også: Nytt kraftverk løser en av bølgekraftens aller største utfordringer

Syv reaktorer står stille

Svenska Kraftnät mener det er sannsynlig at det er første gangen det er produsert mer vindkraft enn kjernekraft i Sverige, men har ikke helt sikre tall.

Ny Teknik skriver at det statlige kraftselskapet har gått gjennom tallene for 2012-2015, uten å finne tilsvarende tall som for søndag og mandag.

– Det er rimelig å anta at første gangen dette skjer, ettersom vindkraften er kraftig bygget ut de siste årene, samtidig som den tilgjengelige kjernekraften denne og forrige uke har vært uvanlig lav, sier pressekontakt Olof Klingvall til det svenske magasinet.

I alt står syv reaktorer stille, og produserer dermed ingenting for øyeblikket, noe som skjer svært sjelden.

Årsaken er at flere reaktorer er under tilsyn, et par sliter med tekniske problemer, og i tillegg pågår det moderniseringsarbeid på én av reaktorene.

Les også: Nå produserer denne gamle fisketråleren strøm

10 prosent vindkraft

Normalt, og over tid, står vindkraften for omkring 10 prosent av energiproduksjonen i Sverige, mens kjernekraften står for rundt 40 prosent.

Vannkraft produserer omtrent like mye energi som kjernekraften og de resterende er kondens- og varmekraft fra for eksempel varmekraftverk.

Svenska kraftnät sine nettsider kan du se hvilke effekt de ulike kraftformene produserer nå. Scroll deg ned til tabellene under «Produksjon».

Trykker du på «tabell» får du også opp norske tall, og produksjonen fra flere andre land.

Les også: Sverige har doblet solcelle-kapasiteten - for fjerde år på rad

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.