NETTARKIV

Vindkraft og Norges Naturvernforbund

4. okt. 2001 - 22:28

Vi har sagt klart nei til byggingen på Smøla og Stadlandet av miljømessige årsaker. Vi har derimot godtatt bygging på Hitra og flere andre steder langs kysten fordi vi mener at dette er prosjekter som fører til mindre skade på natur og miljø.

Norges Naturvernforbund har utarbeidet et sett med krav som må innfris før vindkraftutbygging er akseptabelt miljømessig.

Et viktig krav er at egnethetsanalyser skal være gjennomført. Rogaland og Hordaland fylkeskommuner har gjennomført dette, og Hordaland har laget en egen fylkesdelplan for vindkraft på grunnlag av sin analyse. Det viser seg at man uten problemer finner lokaliseringsalternativer som har liten eller ingen konfliktgrad i forhold til natur- og kulturvernhensyn, og som har gode nok vindforhold. Da blir det meningsløst å trumfe gjennom hastverksutbygginger i områder som Smøla og Stadlandet.

Det er klart det finnes mer kostnadseffektive og mindre miljøskadelige alternativer generelt enn å subsidiere både vindkraftverk og annen kraftproduksjon. I første rekke burde det gis støtte til energieffektivisering for å minske sløsingen med kraft. Overgang til bioenergi, varmepumper og avfallsvarme for å erstatte bruk av strøm til oppvarming bør også ha høyere prioritet enn ny kraftproduksjon av alle slag. Subsidier til en i norsk sammenheng forholdsvis ny teknologi som vindkraft er likevel nødvendig i en overgangsperiode, inntil disse er etablert i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.