ENERGI

Vindkraft kan legge beslag på 0,4 prosent av urørt natur i Norge

Tilsvarer omtrent halvannen gang arealet til Oslo.

Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.
Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland. Terje Pedersen / NTB scanpix
27. mai 2019 - 08:05 | Endret 27. mai 2019 - 13:58

Vindkraft vil legge beslag på 630 kvadratkilometer urørt natur i Norge, ifølge Miljødirektoratet. Det tilsvarer omtrent halvannen gang arealet til Oslo.

NVE og Miljødirektoratet har beregnet at det totale planområdet for vindkraft vil bli i underkant av 1.600 kvadratkilometer.

Totalt er det 142.500 kvadratkilometer urørt natur her i landet, melder NRK.

Altså kan vindkraftplanene redusere urørt natur med 0,4 prosent.

Nasjonal ramme er ingen utbyggingsplan

En rekke natur- og friluftsorganisasjoner, blant dem Naturvernforbundet og Den Norske Turistforeningen, mener på sin side at vindkraften fram mot 2030 vil beslaglegge rundt 2.000 kvadratkilometer – et område på størrelse med Vestfold. I tillegg kommer anleggsveier tilsvarende Norge to ganger på langs.

Olje- og energiministeren Kjell-Børge Freiberg (Frp) påpeker at nasjonal ramme for vindkraft , som er på høring frem til 1. oktober, ikke må ses på som en utbyggingsplan.

– Utbygging av lønnsom vindkraft skaper verdier og gir inntekter til fellesskapet. I tillegg gir det klimavennlig energi som kan erstatte bruk av fossil energi i flere sektorer, sier han til NRK.

FNs naturpanel (IPBES) mener tapet av natur på grunn av arealendringer er en større trussel mot verden enn klimaendringene.

Samtidig mener Miljødirektoratet at en femdel av alle kartlagte norske arter er truet fordi vi overtar leveområdene deres. Veier og energianlegg er den største trusselen mot urørt natur.

Artikkelen er oppdatert. TU.no har omregnet arealet til prosent av urørt natur i stedet for å bruke kvadratkilometer, slik NTB gjorde i sin sak.

Konsernsjef Anders Opedal deler ut mindre utbytte til Equinor-aksjonærene.
Les også

Equinor: Kutter utbyttet med over 30 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.