KRAFT

Vindkraft for dyrt

DYRT: Ny svensk rapport advarer mot en omfattende vindkraftutbygging, da det koster for meget.
DYRT: Ny svensk rapport advarer mot en omfattende vindkraftutbygging, da det koster for meget. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
29. sep. 2009 - 16:17

En ny svensk rapport slår fast at energieffektivisering er den mest kostnadseffektive måten å kutte utslippene på i Sverige, skriver Ny Teknikk. Den dyreste er utbygging av vindkraft, spesielt til havs.

- Man må begynne med det som gir størst klimaeffekt for pengene. Ellers må energikonsumentene betale dyrt, sier Peter Nygårds i Kungl Ingenjörsvetenskapsakademiens energiprosjekt Vägval energi. Les rapporten her.

Forbruker betaler

Staffan Eriksson, prosjektleder i Vägval energi,understreker at de ikke er i mot vindkraft, men en at en rask utbygging fra dagens nivå på 2 TWh årlig til en elproduksjon til 30 TWh vil bli svært kostbart.

- Forbrukerne vil måtte betale mellom 10-15 millioner årlig for vindsatsingen.

Eriksson mener at vindkraftutbyggingen er helt avhengige av de grønne sertifikatene som de svenske elkonsumentene betaler.

Skatter og avgifter bedre

Vägval energi-gruppen er for internasjonal handel med utslippskvoter og CO2-skatter. Det vil gjøre bruk av fossilt brensel dyrere og dermed karbonnøytral produksjon mer konkurransedyktig.

- Utslippskvoter er et langsiktig styremiddel som setter en markedspris på utslippene. Grønne sertifikater er derimot en subsidiering, sier Steffan Eriksson.

Elbiler trenger støtte

Eriksson er positiv til subsidiering av elbiler for å få fart på det markedet.

- Ja, det er lenge til vi vil få et globalt system for utslippskvoter og CO2-skatter i transportsektoren. Her må vi trolig stimulere med ulike former for subsidiering.Fem veivalg for svensk energipolitikk:

1.Prioritere energieffektivisering, blant annet gjennom lavenergihus. Her kan Sverige spare 15 TWh.

2.Satse på vannkraft, kjernekraft og kraftvarme. En utbygging av vindkraft blir for dyrt for konsumentene og gir for liten klimaeffekt i Sverige.

3.Satse på elbiler og hybridbiler som kan redusere utslippene fra personbiler med 20 prosent innen 2020. Med 600.000 elbiler i Sverige kan man spare 10 TWh energi.

4.Forsett å utnytte kjernekraften. Det er den mest kostnadseffektive måten å nå de klimapolitiske målene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.