FORUM

Vindkraft – et økonomisk alternativ

11. mars 2008 - 08:59

ENERGI: Vindkraftmotstander Roar Rose går i Teknisk Ukeblad nr. 0808 igjen ut mot vindkraft, men antyder at han kunne vært mer positiv til vindkraft hvis det ble dokumentert at det er et økonomisk og driftssikkert alternativ. Dette er en debatt vi i Norsk vindkraftforening gjerne tar. Vindkraft som klimatiltak er både økonomisk og driftssikkert. Vi håper derfor Rose vil revurdere sin holdning.

Rose ber om estimater for investeringskostnadene til vindkraft. En tommelfingerregel er at investeringskost for landbasert vindkraft ligger på 12,5 mill. kroner/MW, men kostnadene kan bli høyere avhengig av prosjektets plassering i forhold til nett. Tilsvarende ligger driftskostnadene Rose etterspør i størrelsesorden 10-12 øre/kWh.

Rose bør også merke seg at økonomien i prosjekter er et av mange kriterier NVE legger til grunn i sin vurdering. For øvrig behøver han ikke gå lenger enn til nøytrale kilder som Enovas potensialstudie for havkraft for å finne at landbasert vindkraft nest etter vannkraft er den teknologisk og kostnadseffektive mest modne formen for fornybar energi.

Rose etterspør også levetid for vindmøller. Med norske vindforhold har en moderne vindmølle tjent inn energien som ble brukt på å produsere den i løpet av tre måneder, og leverer 100 prosent ren og kan forventes å levere ren og fornybar energi i totalt 20 år. At Rose viser til turbinhavarier blant annet i svært turbulente strøk, forandrer ikke dette. Selv om Norges vindkraftsatsing for å si det pent ligger bak andre land med dårligere vindforhold, er vi også heldige: Ved å begynne vindkraftsatsingen for alvor nå, vil vi nyte godt av moderne, ytterst driftssikre turbiner, samt dagens svært gode vindmålingsstandarder som effektivt lar oss unngå bl.a. turbulensproblematikk og få mest mulig energi ut av vinden.

Rose hevder NVE søker å tåkelegge informasjon om utnyttelsen av vindkraft i Norge. NVE bekrefter imidlertid overfor vindkraftforeningen at de tar sikte på å publisere denne informasjonen, så noen tåkeleggingskampanje er det ikke snakk om. Produksjonsdata for 2006 er å finne på NVEs hjemmeside. Vindkraft tåler absolutt offentlighetens lys – ikke uten grunn vil industrien i EU trappe opp nettopp vindkraft for å nå unionens ambisiøse klimamål. Når norske myndigheter signaliserer at de gjerne vil bli enda bedre enn EU på vindkraft og fornybar energi, er det på tide at også Rose følger etter.

Generalsekretær Øyvind Isachsen

Norsk vindkraftforening (Norwea)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.