KRAFT

Vindgigant vil til Norge

VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg.
VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg. Bilde: Colourbox
Jannicke Nilsen
20. nov. 2008 - 14:35

Flere store vindkraftaktører viser interesse for Norge.

Sist ut er det indiske vindkraftselskapet Suzlon Energy, som nå ønsker å etablere seg i Norge og Sverige.

Store

Suzlon ble etablert i 1995 og har vokst til å bli verdens femte største vindkraftprodusent. Nylig gikk selskapet forbi Siemens på vindkraftmarkedet.

Hovedkontoret er plassert i Århus Danmark, og nå vil selskapet gjøre seg kjent i Norge og Sverige.

- Vi har stor og bred erfaring fra det meste av verden, men ikke Skandinavia. Nå skal vi skaffe oss det, sier salgssjef Søren Kjær i Suzlon Wind Energy A/S.

Norske vindparker

Suzlon har 13 000 ansatte i 20 land, inkludert USA, Australia, Storbritannia, Kina og Tyskland. I øyeblikket jobber selskapet med å realisere Asias største vindpark i Dhule, India. Parken blir på 1000 MW.

Selskapet jobber med alt fra utvikling og bygging av av konsepter, og produksjon og vedlikehold av turbiner.

I januar vil selskapet begynne jakten på norske samarbeidspartnere. De utelukker ikke at de vil involvere seg i bygging av norske vindkraftparker.

Norge toneangivende

På spørsmål om selskapet ikke synes Sverige er et mer attraktivt land enn Norge når det kommer til å etablere vindkraftforbindelser, velger Kjær å svare slik:

- Vi anser både Norge og Sverige for å være toneangivende når det kommer til CO2-nøytral energi. Vi ser kjempepotensiale i begge landene fordi dere har vind og ambisjoner om å anvende denne til å generere energi. Men vi håper selvsagt at Norge får et felles marked med grønne sertifikater, slik at vi kan etablere handel på samme betingelser innenfor Skandinavia, sier Kjær.

I tillegg legger Suzlon vekt på at vi allerede har nettlinje til Nederland og Danmark.

Påtrykk fra utlandet

Suzlon har nå meldt seg inn i Vindkraftforeningen Norwea. Der jubles det over at en kraftgigant viser interesse for norsk vind.

- Dette viser at enda flere ser hvilke muligheter de kan ha i Norge. Vi har fått mange store medlemmer fra utlandet den siste tiden. Det som er interessant er at Suzlon satser på klasse 2-turbiner som kan settes opp lengre inn i landet hvor det ikke blåser like kraftig som ved kysten, sier generalsekretær Øivind Isachsen.

Doblet medlemstall

EON, EnerQuip, OceanWind, Troll windpower, Eurus, Airtricity, Dong, Vardar og Force Tecnology er medlemmer som har kommet til det siste året. Norwea har nå 75 medlemmer, en fordobling på ett år, forteller Isachsen.

- Mange av selskapene har jobbet lenge i Europa, og nå vil de til Norge og se hva de kan finne her. Det som blir spennende framover er om vi får se ulike skoler innenfor vindkraftbransjen, sier Isachsen.