ARKIVNYHETER

Vinden er utsatt

UTSATT: I dag skulle Enova ha avgjort hvilke vindparker som skulle få støtte. Men Enova-styret utsetter avgjørelsen på ubestemt tid. Nå blir det opp til et nytt styre å ta avgjørelsen.
UTSATT: I dag skulle Enova ha avgjort hvilke vindparker som skulle få støtte. Men Enova-styret utsetter avgjørelsen på ubestemt tid. Nå blir det opp til et nytt styre å ta avgjørelsen. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
17. juni 2009 - 13:13
Vis mer

I dag skulle Enova avgjøre om vindparker som Høg-Jæren vindpark, Kvitfjell og Lista skulle få investeringsstøtte.

I stedet utsatte Enovas styre avgjørelsen på ubestemt tid.

Dermed blir er det kun StatoilHydros Hywind-prosjekt og Mehuken 2 i Vågsøy kommune som har fått støtte under den rødgrønne regjeringens fireårsperiode.

Nils Kristian Nakstad, direktør for det statlige foretaket Enova. Fra årsmøtet i Norsk Vindkraftforening 30. mars 2009.
Dermed blir er det kun StatoilHydros Hywind-prosjekt og Mehuken 2 i Vågsøy kommune som har fått støtte under den rødgrønne regjeringens fireårsperiode. UTSATT: Enova-direktør Nils Kristian Nakstad har bestemt seg for hvilke vindparker som skal få støtte, men styret utsatte i dag avgjørelsen på ubestemt tid. Kjetil Malkenes Hovland

– Omfattende

– Tildelingen ble utsatt, sier kommunikasjonsrådgiver Evy Aspheim i Enova til Teknisk Ukeblad.

– Vindkraft-tildelingen er omfattende, og man ønsker å involvere det nye styret, sier Aspheim.

De fleste av medlemmene i styret skulle nemlig skiftes ut i dag.

Nytt Enova-styre

Opposisjonen på Stortinget raser mot behandlingen av vindkraftbransjen: Les saken her

Det har i dag vært foretaksmøte med Olje- og energidepartementet, som har nedsatt nye styremedlemmer.

– Jeg har i dag oppnevnt nytt styre i Enova. Styret har fått en god sammensetning. Regjeringen har store ambisjoner innen fornybar energi, og Enova er vårt viktigste virkemiddel for å nå målene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Kanskje ekstraordinært styremøte

Ledelsen i Enova har lagt fram sin innstilling for styret, og det var ventet at det ville komme en avgjørelse i dag.

– Det de sier er at dette er så krevende at de ønsker å involvere det nye styret, sier Evy Aspheim.

– Og når kan det nye styret ta en avgjørelse?

– Det må vi komme tilbake til, om det eventuelt blir et ekstraordinært styremøte før sommeren. Det er ikke avklart, sier Aspheim.

fornybar energi, vindkraft, vindmøller, solnedgang
– Det må vi komme tilbake til, om det eventuelt blir et ekstraordinært styremøte før sommeren. Det er ikke avklart, sier Aspheim. MØLLER I SOLNEDGANG: Det ble ingen tildeling fra Enova til en rekke vindparker i denne omgang. Styret i Enova overlater til det nye styret å ta avgjørelsen. Det er nå usikkert om dette vil skje før valget i høst. iStockphoto

– Syns synd på Enova

Byggingen av en rekke vindparker kunne vært i gang allerede i sommer hvis Enova hadde tildelt pengene. Nå er det usikkert om og når parkene blir bygget. Åtte utbyggere hadde søkt om investeringsstøtte fra Enova da fristen gikk ut 15. mai. Enova har et mål om å gi støtte til 3 TWh vindkraft innen utgangen av 2010. Norske vindparker har per i dag bare kapasitet på det halve av dette.

– Jeg syns veldig synd på de som jobber i Enova. De har viljen, men møter ingen forståelse i styret. Styret tenker verken på arbeidsplasser eller behovet for ny energi i Norge, sier Øyvind Isachsen i Norsk Vindkraftforening Norwea til Teknisk Ukeblad.

– Hva tenker du om Enova-styrets avgjørelse om å utsette tildelingen av midler?

– De virker impotente, sier en skuffet Isachsen.

Synd på Riis-Johansen

– Dette viser igjen at løsningen fra sittende regjering som skulle være like god eller bedre enn grønne sertifikater, nå har spilt fallitt, sier Isachsen.

Generalsekretæren i vindkraftforeningen er hoderystende, og sier han synes synd på olje- og energiministeren.

– Regjeringen kunne ha sittet igjen som en grønn regjering, men alt de sitter igjen med er et urensa gasskraftverk på Kårstø. Alt de har klart er en vindmølle på 2,3 MW på fire år, sier Isachsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.