KRAFT

– Vind uten subsidier om åtte år

MER LØNNSOMT: Siemens' fornybarsjef René Umlauft tror vindkraft vil kunne produseres til markedspris uten subsidier om åtte år.
MER LØNNSOMT: Siemens' fornybarsjef René Umlauft tror vindkraft vil kunne produseres til markedspris uten subsidier om åtte år. Bilde: Colourbox.com
Stein Jarle Olsen
30. sep. 2009 - 07:38

I dag er det kun på New Zealand at vindkraft kan bygges uten subsidier og fortsatt være markedsmessig lønnsomt.

Åtte år

Det tror imidlertid turbinprodusent Siemens kan endre seg fort.

– Vi venter at vindparkene med mest vind og best beliggenhet vil kunne gi vind til markedspris uten subsidier om åtte år, sier René Umlaufs, ansvarlig for fornybar energi i Siemens, til Dagens Næringsliv.

Han peker på at både Mexico og Brasil er på god vei, og at større turbiner, bedre aerodynamikk, mer industrialisering og skalafordeler vil senke kostnadene for vindkraft fremover.

Girløse

Siemens jobber selv med girløse turbiner som skal bli 20 prosent billigere enn dagens turbiner med girkasse, i tillegg til å ha bedre sikkerhet og lavere vedlikeholdskostnader.

Selskapet holder ordreboken i hevd med offshorevind, selv om markedet for vindkraft på land har falt kraftig.

– Ubegrenset

Umlauft sier han ser et ubegrenset potensiale i offshorevind, selv om vindkraft til lands vil stå for den største delen av utbyggingen frem til 2030.

Siemens har 5.500 mennesker som jobber med vindkraft, hvorav 4.000 holder til i Danmark.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.