KRAFT

– Vind hindrer strømkutt

GIR STRØM: Flere vindparker som denne som skal bygges på Nygårdsfjellet i Narvik kunne ha hindret strømutkoblinger, mener fornybarorganisasjonen Norwea og selskapet Nordkraft.
GIR STRØM: Flere vindparker som denne som skal bygges på Nygårdsfjellet i Narvik kunne ha hindret strømutkoblinger, mener fornybarorganisasjonen Norwea og selskapet Nordkraft. Bilde: Nordkraft Vind AS
Kjetil Malkenes Hovland
18. feb. 2011 - 10:40

De siste dagene har folk i Nord-Norge opplevd at strømmen ble utkoblet på grunn av feil på kraftlinjen Ofoten-Kvandal.

I går ble ledningen midlertidig utbedret under vanskelige værforhold. Dette reduserer faren for nye utkoblinger, men Statnett ber folk spare på strømmen.

Men dersom det hadde vært bygd flere vindparker i nord, så hadde man unngått disse utkoblingene, mener , skriver fornybarorganisasjonen Norwea i en pressemelding.

Les også: Strømmen tilbake i Nordland

161 MW vind planlagt

Det har vært utkoblinger i Ofoten, Loften og Vesterålen nord i Nordland. I Narvik-området er rundt 10 megawatt (MW) utkoblet. Totalt er utkoblingen rundt Narvik og Harstad på 37,5 MW, ifølge Norwea. Vindparken Nygårdsfjellet i Narvik ville etter byggetrinn to hatt en effekt på 32 MW.

Totalt er det planlagt 161 MW vindparker i dette området, ifølge Norwea.

– Produksjonen fra Nygårdsfjellet trinn 2 (fra og med 2012), sammen med andre planlagte vindparker som Ånstadblåheia (32 MW, nær Sortland), Gimsøy (44 MW, i Lofoten) og Sørfjord (85 MW, i Tysfjord), ville gjort at utkoblinger hadde vært unngått i en situasjon slik som det som har oppstått nå, sier Torkjell Lund, prosjektsjef vind i utbyggerselskapet Nordkraft i en pressemelding.

Statnett skal gjøre nye reparasjoner av Ofoten-Kvandal i dag. Fortsatt er elforsyningen fra Tysfjord kommune og nordover sårbar.

Les også:

Riis-Johansen: – Strømnettet i nord er for dårlig

Alta kan bli koblet ut

Må punge ut etter Steigen-strømbrudd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.