Vind eller forsvinn for Aker Verdal

TRENGER UNDERSTELL: Aker Verdal skal produsere understell til slike vindturbinkropper. (Bilde: Truls Tunmo)
FRYKTER PERMITTERINGER: Åge Tårnes (til venstre), direktør for forretningsutvikling i Aker Verdal, mener produksjon av understell for fundamenterte vindturbiner offshore kan bli redningen for hjørnestensbedriften i Verdal. Tillitsvalgt og sekretær i verkstedsklubben, Ola Larsen, frykter likevel at det blir en tung høst med mange permitteringer. (Bilde: Truls Tunmo)
SKAL SATSE PÅ VIND: Understell til slike vindturbinkropper skal bli et stort satsingsområde for Aker Verdal i fremtiden. (Bilde: Truls Tunmo)
  • Industri

VERDAL: I 1972 startet bedriften med å produsere de flytende H3-riggene som fortsatt er i drift.

Flere tiår med erfaring i slik virksomhet vil komme godt med nå, mener ledelsen i Aker Verdal AS.

– Det er nå eller aldri for å satse på produksjon av understell til vindturbiner offshore. Vi må ha et nytt bein å stå på i tillegg til olje og gass, og vi mener at understell til vindturbiner offshore er det rette segmentet å satse på fremover, sier direktør i forretningsutvikling i Aker Verdal AS, Åge Tårnes.

Jacket-understell

De velkjente jacket-stålunderstellene blir Aker Verdals hovedprodukt i vindturbinsatsingen.

– Her er vi verdensledende, og vi må utnytte denne posisjonen. Målet er å levere 100 slike stålunderstell per år i løpet av tre år. Det vil bli en stor utfordring å tenke og planlegge serieproduksjon av disse i forhold til prototypbygging som vi gjør i olje og gass, sier leder for forretningsutvikling, Snorre Fossum.

Han mener Aker Verdal har et stort fortrinn fremfor konkurrentene.

– Vi er trent i å levere en totalløsning, og vi har lang erfaring i å jobbe sammen med installasjonskontraktørene. Målet er å bli den ledende produsenten av offshore-vindturbiner, og vi satser på å klare dette på det europeiske markedet. I første rekke satser vi på å levere til Tyskland og Storbritannia.

Riktig kompetanse

Ifølge Åge Tårnes er både fasiliteter og folk med riktig kompetanse på plass i Verdal.

– Sånn sett har vi det som skal til for å lykkes, nå gjelder det bare å komme i gang. Det er nå eller aldri, ellers kommer vi bakpå, sier Tårnes.

Han ser for seg et nasjonalt industrielt cluster for vindturbinproduksjon i Verdal.

– Det kan bli aktuelt både å leie ut og selge områder for å få flere aktører til å etablere seg i Verdal.

Mørk høst

Ola Larsen, tillitsvalgt og sekretær i verkstedklubben, frykter til tross for et nytt satsingsområde at siste halvdel av 2009 kan bli tung for Aker Verdal.

– Jeg frykter at det kan se mørkt ut utover høsten. Det vil nok bli harde tak, sier Aker Verdal-veteranen.

Snorre Fossum sier:

– Det er ingen tvil om at det kan bli tøft. Men det er mulig at vi får første kontrakt på en jacket allerede første halvår i år. Og vi har fortsatt produksjon av blant annet løfterammer og små plattformer i tillegg til utleie av personell både offshore og på land.

Les også: – Det blir en tung høst

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå