KRAFT

Vind – den nye olje?

HISTORISK: For første gang måtte danske vindmøller stoppes. De produserte så mye elektrisitet at nettet nesten brøt sammen ved inngangen til 2007.
HISTORISK: For første gang måtte danske vindmøller stoppes. De produserte så mye elektrisitet at nettet nesten brøt sammen ved inngangen til 2007. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
25. jan. 2008 - 08:17

– Mitt perspektiv er at Norge skal bli en betydelig eksportør av ren og fornybar energi. Det er noe frem i tid, teknologien er der ikke helt ennå, men jeg tror dette vil bli stort, sier Haga til Dagens Næringsliv.

Hun sier at et delmål er å eksportere like mye fornybar energi fra havmøller utaskjærs som vi i dag bruker i Norge – vel 125 TWh.

Store inntekter

– Vi har alle forutsetninger for å lykkes med dette, både ut fra våre naturressurser og ut fra den kompetanse vi har på installasjoner utaskjærs. Det kan gi oss store eksportinntekter, og samtidig føre til en betydelig industriutvikling i Norge, sier ministeren.

En forutsetning er et nytt supernett langs kysten, et nett som kan bringe energien til markedene i Europa.

Statnett utreder i disse dager forholdene rundt et slikt nett. I juni leveres de første rapportene om et eventuelt nytt nett til Olje- og energidepartementet.

Nasjonal plan for havvind likevel

Verdens største havvindmølle

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.