BYGG

Ville overforbruke oljepenger på kollektivtrafikk

KrF, her ved Knut Arild Hareide, vil sette opp farten i utbyggingen av kollektivtrafikken. Landsmøtet vurderte å vedta finansiering til satsingen via oljefondet.
KrF, her ved Knut Arild Hareide, vil sette opp farten i utbyggingen av kollektivtrafikken. Landsmøtet vurderte å vedta finansiering til satsingen via oljefondet. Bilde: Scanpix
2. mai 2011 - 07:19

Landsmøtet vedtok søndag å jobbe for å sette opp farten i utbyggingen av kollektivtrafikken. Finansiering og drift må inn i Nasjonal transportplan for å redusere vekten på bompengefinansiering av kollektivtrafikken, krever partiet.

Det strider «både mot sunn fornuft og bærekraftig utvikling» at kollektivfinansieringen er avhengig av økning i privatbilismen, heter det seg i en uttalelse fra landsmøtet. Derfor ønsket forslagsstillerne å ta av oljefondets beholdning – ikke bare avkastningen – for å kunne betale for satsingen.

Advarte

– Dette forslaget er i strid med partiprogrammet og vil åpne for en helt ny praksis. Jeg må be landsmøtet tenke seg grundig om før man vurderer å bruke oljefondet til dette, sa parlamentarisk leder Hans Olav Syversen fra talerstolen.

Han fikk medhold i at også kollektivfinansieringen må tas fra avkastningen fondet gir. I tillegg ønsker KrF å gi såkalte «befolkningstette byregioner» mulighet til å innføre rushtidsavgift i form av differensierte bompengesatser.

Krever mer penger

I vedtaket krever KrF blant annet at:

  • Staten må innfører eget tilskudd til investering i kollektivtrafikk i de store byene i tillegg til at rammeoverføringen til drift og vedlikehold økes.
  • InterCity-triangelet mellom Oslo og Halden, Skien og Lillehammer må bygges ut med dobbeltspor og høy hastighet innen 2023.

I tillegg krever KrF oppgraderinger og utbedringer av Trønderbanen/Meråkerbanen, samt Bergensbanen ved å bygge ny Ringeriksbane og Ringerikstunnel, at Sørlandsbanen og Vestfoldbanen kobles sammen og at Nordlandsbanen utbedres med rassikring og flere krysningsspor. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.