KRAFT

Villaks velter opprustning av vannkraftverk

FIKK NEI: Opprustning av eksisterende vannkraftverk er et hett tema i fornybardebatten i Norge. Storoppgraderingen av Palmafossen må imidlertid vike for hensynet til vossolaksen.
FIKK NEI: Opprustning av eksisterende vannkraftverk er et hett tema i fornybardebatten i Norge. Storoppgraderingen av Palmafossen må imidlertid vike for hensynet til vossolaksen. Bilde: Scanpix
Jannicke Nilsen
17. des. 2010 - 10:29

Voss Energi AS har fått nei på søknaden om å få oppgradere og utvide Palmafossen kraftverk i Voss kommune i Hordaland.

I tillegg har NVE avslått ytterligere en konsesjonssøknad på et småkraftverk i Fusa.

Laks truet

Årsaken er at Norges Vassdrags- og energidirektotat avslår konsesjonssøknaden til Palmafossen, er at utbyggingen vil true den såkalte vossolaksen, en storlaksstamme i Vossovassdraget.

Voss Energi ønsket å øke installert effekt i elvekraftverket fra 310 kW til 3,6 MW, noe som ville ha økt den årlige kraftproduksjonen til 14,5 GWh.

Opprustningen ville tilsvart forbruket til rundt 725 husstander.

Ikke forventet

– Jeg ble orientert om dette per telefon i går, og har foreløpig ikke sett noen dokumenter ennå. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier styreleder Per Kragseth i Voss Energi AS.

Hadde dere forventet et avslag?

– Nei, vi hadde ikke forventet noe slikt, sier Kragseth.

Redusert vannføring

Vossovassdraget er både et nasjonalt laksevassdrag og et vernet vassdrag, og myndighetene har brukt store summer på å redde den truede storlaksstammen.

Utvidingen ville medført en økning i slukeevnen i kraftverket fra 3 m 3/s til 30 m 3/s.

Tiltaket ville ha ført til sterkt redusert vannføring og endrede strømforhold i og ved Palmafossen, ifølge NVE.

Direktoratet konkluderer med at skadene og ulempene for de almenne interessene er større enn fordelene ved utvidning av vannkraftverket.

Nei til småkraft

I tillegg har NVE i dag sagt nei til bygging av Eide kraftverk i Eidselva i Fusa kommune i Hordaland.

Kraftverket var beregnet med en installert effekt på 1,3 MW, og beregnet årlig produksjon på rundt 5 GWh, som tilsvarer strøm til rundt 250 husstander.

Årsaken til at NVE avslår konsesjonssøknaden, er bestanden av Storaure, som er vurdert som nasjonalt viktig av flere instanser.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.