KRAFT

Villaks velter opprustning av vannkraftverk

FIKK NEI: Opprustning av eksisterende vannkraftverk er et hett tema i fornybardebatten i Norge. Storoppgraderingen av Palmafossen må imidlertid vike for hensynet til vossolaksen.
FIKK NEI: Opprustning av eksisterende vannkraftverk er et hett tema i fornybardebatten i Norge. Storoppgraderingen av Palmafossen må imidlertid vike for hensynet til vossolaksen. Bilde: Scanpix
Jannicke Nilsen
17. des. 2010 - 10:29

Voss Energi AS har fått nei på søknaden om å få oppgradere og utvide Palmafossen kraftverk i Voss kommune i Hordaland.

I tillegg har NVE avslått ytterligere en konsesjonssøknad på et småkraftverk i Fusa.

Laks truet

Årsaken er at Norges Vassdrags- og energidirektotat avslår konsesjonssøknaden til Palmafossen, er at utbyggingen vil true den såkalte vossolaksen, en storlaksstamme i Vossovassdraget.

Voss Energi ønsket å øke installert effekt i elvekraftverket fra 310 kW til 3,6 MW, noe som ville ha økt den årlige kraftproduksjonen til 14,5 GWh.

Opprustningen ville tilsvart forbruket til rundt 725 husstander.

Ikke forventet

– Jeg ble orientert om dette per telefon i går, og har foreløpig ikke sett noen dokumenter ennå. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier styreleder Per Kragseth i Voss Energi AS.

Hadde dere forventet et avslag?

– Nei, vi hadde ikke forventet noe slikt, sier Kragseth.

Redusert vannføring

Vossovassdraget er både et nasjonalt laksevassdrag og et vernet vassdrag, og myndighetene har brukt store summer på å redde den truede storlaksstammen.

Utvidingen ville medført en økning i slukeevnen i kraftverket fra 3 m 3/s til 30 m 3/s.

Tiltaket ville ha ført til sterkt redusert vannføring og endrede strømforhold i og ved Palmafossen, ifølge NVE.

Direktoratet konkluderer med at skadene og ulempene for de almenne interessene er større enn fordelene ved utvidning av vannkraftverket.

Nei til småkraft

I tillegg har NVE i dag sagt nei til bygging av Eide kraftverk i Eidselva i Fusa kommune i Hordaland.

Kraftverket var beregnet med en installert effekt på 1,3 MW, og beregnet årlig produksjon på rundt 5 GWh, som tilsvarer strøm til rundt 250 husstander.

Årsaken til at NVE avslår konsesjonssøknaden, er bestanden av Storaure, som er vurdert som nasjonalt viktig av flere instanser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.