ITTELEKOM

Vilkår oppfylt for stenging av FM-nettene

DAB-dekningen erklært god nok.

 DAB-dekningen i Norge er nå så god at vilkårene for å stenge FM-nettene er oppfylt, konkluderer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
DAB-dekningen i Norge er nå så god at vilkårene for å stenge FM-nettene er oppfylt, konkluderer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Bilde: Colourbox
17. feb. 2015 - 09:38

DAB-dekningen i Norge er nå så god at vilkårene for å stenge FM-nettene er oppfylt, konkluderer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

To vilkår måtte være oppfylt: NRKs radiotilbud må ha digital dekning tilsvarende dagens P1-dekning i FM-nettet, og frekvensblokkene som er satt av til kommersielle radiokanaler, må til sammen være utbygd til minst 90 prosent av befolkningen.

– Resultatet av beregningene og målingene er at Nkom anser begge slukkevilkår for å være oppfylt, opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Les også: Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

DAB slår FM på NRK-dekning

NRK-dekningen på DAB utgjør cirka 99,5 prosent av befolkningen, mens P1-dekningen for stereosendinger over FM-båndet ligger på 98,6 prosent. Videre viser Nkoms beregninger at NRKs DAB-nett har noe bedre dekning langs veiene enn det veidekningen er for P1 i stereo over FM-båndet. De kommersielle DAB-nettene har en dekningsgrad på til sammen 92,8 prosent, altså mer enn kravet om 90 prosent.

– De aller fleste har nå tilgang til digital radio, og det er på tide å innføre moderne teknologi også for dette mediet, slik vi gjorde for TV i 2009, sier direktør Torstein Olsen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Nkoms dekningsberegninger er foretatt på oppdrag fra Kulturdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Les også:

Radiokjendisen har etablert lokalradio på DAB+

Snart blir det DAB-dekning i tunnelene

Nå kommer ti nye digitale radiokanaler  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.