KRAFT

Vil utlyse blokker for havenergi

TAR TID: De første blokkene for offshore vindkraft kan deles ut om noen år, ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
TAR TID: De første blokkene for offshore vindkraft kan deles ut om noen år, ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
13. feb. 2009 - 12:09

Potensialet for havenergi er så stort at det allerede nå må lages en lov for tildeling av konsesjoner.

Stort volum

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen understreker at havenergi er noe helt annet enn resten av satsningen på fornybar energi.

– Volumet er i en helt annen størrelse, sa Riis-Johansen da han presenterte et lovforslag om fornybar energiproduksjon til havs i dag.

Enova har anslått et teoretisk potensial på 14.000 TWh. Den nye loven skal legge til rette for at et offentlig eierskap til naturressursene ligger i bunn.

– Loven begynner der energiloven slutter, ved grunnlinjen, utdypet energiministeren.

Må ha en plan

Han presiserte at lovforslaget går inn i et helt lovtomt rom.

– Det handler om å åpne arealer, og ta det beste fra olje- og gassnæringen. Vi må definere områder hvor vi begynner å bygge. Infrastrukturkostnadene er store, derfor må vi ha en plan, sette ut felter, planlegge i forhold til kabler og krav til konsekvensutredning må tas inn i en tidlig fase, sa Riis-Johansen.

Vestlandet interessert

Lovforslaget sier ikke noe om hvor en eventuell utbygging av havenergi kan starte.

– Men interessen fra vestlandsfylkene er betydelig. De er opptatt av å melde seg på i kampen om å være knutepunktet for starten av offshore vind, sa han.

Må bygge kabler

Så langt er det gitt konsesjon til Havsul I utenfor Mørekysten. I tillegg er det gitt en konsesjon til et pilotanlegg med en flytende vindturbin utenfor Karmøy.

Det er ikke avgjort hvem som skal stå for utbygging av kabler til vindanleggene ute på havet.

– Det kan være staten eller interessentskapet på blokken i fellesskap, sier Riis-Johansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.