KRAFT

Vil true med EØS-avtalen i CO2-saken

Bilde: Statoil

Venstresiden i SV er ikke fremmed for å sette EØS-avtalen på spill dersom EU ikke går med på statlig finansiering av CO2-rensing på Mongstad.

Ny EØS-avtale

SU-leder Kirsti Bergstø sier at regjeringen har to valg dersom EØS-avtalen skulle hindre statlig finansiering av CO2-rensing på Mongstad.

– Enten la være å forholde seg til EØS-avtalen, eller starte forhandlingene om en ny avtale. Det er eventuelt ikke første gang EU vil overstyre demokratiske vedtak i Norge hvis de stopper Mongstad-prosjektet, sier Bergstø til Aftenposten.

– Svartmaling

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sa til samme avis mandag at hun er «urolig for at EUs manglende lovgiving om miljø og regelverket for statsstøtte vil forsinke Mongstad og Kårstø».

Senere samme dag sa lederen for Bellonas Europa-kontor Paal Frisvold til NTB at Haga svartmaler. Frisvold mente at Haga enten mangler forståelse for og innsikt i det arbeidet som pågår i Brussel, eller at hun bevisst nører opp under et fiendebilde av EU for å høste politisk gevinst hos EU-kritiske velgere i Norge.

Dobbelt problem

Det mener altså ikke SU-leder Bergstø. Hun understreker at SV har fått gjennomslag for at Mongstad skal renses, og svarer følgende på spørsmål om SV kan tenkes å sette hardt mot hardt dersom EU ikke gir etter for Stoltenbergs press:

– Det vil være latterlig om EU skal velte en norsk regjering. Problemet til statsminister Jens Stoltenberg og Ap, blir at de både må forsvare Mongstadprosjektet og EØS-avtalen.

Nordisk hjelp

Mandag ba Stoltenberg sine nordiske og baltiske kollegaer i EU om hjelp til CO2-prosjektet på Mongstad da de møttes under formøtet til Nordisk Råd i Oslo.

– Jeg ba om hjelp til å unngå at EUs statsstøtteregler blir til hinder for utvikling av denne viktige miljøteknologien. Jeg ba om at vi må finne muligheter for myndighetene til å gi hjelp til et prosjekter som dette, fortalte Stoltenberg under pressekonferansen etter møtet.

Finlands statsminister Matti Vanhanen og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt var ikke avvisende til å tale Norges sak.

Solhjell ikke bekymret

SV-nestleder og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener problemstillingen SU-leder Bergstø reiser kun er hypotetisk.

– Det skal først forhandles om regler for statsstøtte til miljø- og energiprosjekter. Avtalene er ikke ferdig. Derfor blir dette en rent hypotetisk problemstilling. Det vi hører, er snarere at det er en stor vilje i mange EU-land til å finne en løsning, og at interessen for CO2-prosjekt er stor, sier Solhjell til Aftenposten.

Haga må forklare

Høyre vil uansett ha en forklaring fra Åslaug Haga og kaller henne inn på teppet i Stortingets energikomité.

– Vi vil vite hva regjeringen har gjort og hva den nå vil gjøre. Vi vil legge press på regjeringen slik at den ikke tar for lett på disse tingene, sier Høyres energipolitisk talsmann Børge Brende til Aftenposten.

Venstre forventer at regjeringen gir arbeidet med EU-klarsignal til Mongstad topp prioritet, mens KrF mener signalene fra EU viser at hele Mongstad-prosjektet er oversolgt.

©NTB

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.