KRAFT

Vil trappe opp energisamarbeidet med Tyskland

VIKTIG: ¿ Jeg tror vi står ved starten av et århundre der det kommer til å bli mer samarbeid rundt energi, særlig når hele Europa må tenke mer fornybar kraft, sier Støre
VIKTIG: ¿ Jeg tror vi står ved starten av et århundre der det kommer til å bli mer samarbeid rundt energi, særlig når hele Europa må tenke mer fornybar kraft, sier Støre Bilde: Scanpix
21. okt. 2010 - 12:55
Vis mer

Fredag reiser han til Bonn for å delta på det andre seminaret i et norsk-tysk energisamarbeid kalt Energipartnerskapet.

– Tyskland er veldig viktig for Norge energipolitisk. Norsk eksport dekker 30 prosent av Tysklands gassforbruk, og eksporten økte med over 8 prosent første halvår i år, sier Støre til NTB.

Utenriksministerens tyske kollega Guido Westerwelle er vert for Bonn-møtet, der også mellom 30 og 40 representanter fra norsk og tysk energisektor deltar. Norge og Tyskland er energipolitisk og energiøkonomisk spesielt nært knyttet til hverandre, ifølge Støre.

– Mulighetene ligger der

– Det er veldig spennende å følge med på Tyskland og deres satsning på energi i et 50-års perspektiv. De ønsker å øke mengden fornybar kraft og få til et samarbeid med Norge om dette, sier utenriksministeren.

Olje og gass utgjorde 72 prosent av norsk eksport til Tyskland i 2009, til en samlet verdi av 72 milliarder. Nå håper Støre samarbeidet trappes opp.

– Jeg tror mulighetene ligger der. Dette må selvfølgelig skje i samarbeid med energiaktørene og energimyndighetene. Men vi vet at også britene er interessert i norsk fornybar kraft, så man må tenke seg om og plassere seg der det er gunstig, sier han.

Kabelforbindelse

Under fredagens seminar står tre temaer der Tyskland og Norge har felles interesser på programmet: Kabelforbindelse, offshore vindenergi og karbonfangst og – lagring.

«En kabel vil kunne styrke strømforsyningen til begge land og bidra til bedre integrasjon av mer fornybar energi i kraftsystemet», heter det i invitasjonen til møtet.

– Jeg tror vi står ved starten av et århundre der det kommer til å bli mer samarbeid rundt dette, særlig når hele Europa må tenke mer fornybar kraft, sier Støre til NTB.

– Jeg tror Norge har et stort potensial, og da må vi også tenke nett for å formidle dette til Europa.

– Kan gå fort

Utenriksministeren sier en eventuell kabelforbindelse ikke nødvendigvis behøver ligge langt fram i tid:

– Ting kan gå fort. Det som er viktig, er at det er kontakt mellom aktørene og myndighetene.

Når det gjelder vindkraft peker de to utenriksministrene på at den store utfordringen blir å integrere vindparkene i strømnettet mest mulig effektivt.

– Det gjøres det jo prøveforsøk på, og det stilles ressurser til rådighet. Aktørene må vurdere om de vil satse på det. I startfasen til slike næringer er det ofte en del prøving og feiling, sier Støre.

Karbonfangst

Karbonfangst er også en viktig del av energisamarbeidet.

– Dette er noe vi har snakket med Tyskland om lenge, og det er en viktig stolpe i vår klimapolitikk, sier Støre.

I tysk miljøbevegelse er det imidlertid frykt for at fangst og lagring skal legitimere kull.

– Jeg tror dette er noe vi må snakke mer om. Det er ikke bruk av fossile brensler som er problemet i seg selv, men utslippene fra dem. Derfor må vi jobbe videre med teknologien, avslutter Jonas Gahr Støre. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.