NYHETSBREV

Vil teppebombe industrianlegg med trådløse sensorer

Et samhandlingsrom var høydepunktet på utstillingen under Emersons brukerkonferanse (Exchange) i Europa.

31. mai 2014 - 01:24

Det de fleste i norsk oljeindustri kaller integrerte operasjoner (IO), har blitt til iOps (Integrated Operations) i Emersons språkdrakt.

Samhandling i sentrum

Samhandlingsrommet var bygget på et podie i midten av utstillingen, for å illustrere at driftsteamet hadde oversikt over blant annet instrumenter, analysatorer, prosesstyring, ventiler.

Samhandlingsrommet var utstyrt med flere mindre skjermer og én storskjerm, hvor ulike eksperter og driftspersonell var koblet sammen i flere videokonferanser. Den største forskjellen fra norske samhandlingsrom for olje- og gassfelt på norsk sokkel, ligger i type og antall sensorer.

Les: Martin Linge skal styres fra et kontrollrom i Stavanger

Vil doble sensormarkedet

De konvensjonelle prosessmålingene er på plass, og kommuniserer via 4-20 mA, overlagret Hart, feltbuss eller WirelessHart. Den store nyheten er at Emerson vil installere et stort antall sensorer som ikke benyttes for prosesstyring og –sikkerhet, Det skal bli mange sensorer som kan påvirke kostnader, helse, miljø, teknisk helsetilstand og pålitelighet fremover. Selskapets sjefsstrateg Peter Zornio mener slike sensorer vil fordoble markedet for feltinstrumentering i løpet av ti år.

Som et eksempel presenterer han et prosjekt fra et østeuropeisk oljeselskap. Anlegget har i dag 20 000 konvensjonelle prosess-signaler. Nå leverer Emerson trådløs infrastruktur (WirelessHart) over hele anlegget og 12 000 ekstra instrumenter for forretningskritiske applikasjoner som detekterer energitap, korrosjon og sikkerhet.

Les: Edvard Grieg spiller på tilstandsbasert vedlikehold

Varmeveksler-helse

Det skal være gjennomgripende målinger av produksjonsanlegg. Flere av sensorene finnes på markedet i dag. Zornio trekker frem trådløse vibrasjonssensorer, akustiske transmittere for kondenspotter eller overvåking av gasslekkasjer, og korrosjonsovervåking. Samtidig vil sjefsstrategen legge til ekstra instrumentering for bedre overvåking av helsetilstanden til komplekst produksjonsutstyr som for eksempel varmevekslere.

Automatisering har tidligere skrevet om da BP gjorde nettopp dette på Valhall- og Skarv-feltet. Nå lanserer Emerson en pakkeløsning for overvåking av luftkjølte varmevekslere, som inkluderer instrumentering, trådbunden eller trådløs.

Les: Goliat tar siste stikk på diagnostikk

Trådløs vibrasjonsovervåking

Emerson arbeider med å utvikle flere slike sensorer, og kjøper gjerne opp spesialistprodusenter for å kunne tilby et komplett sett av sensorer. Sjefsstrategen nevner norske Roxar som et eksempel. Oppkjøpet førte til at sensorer for korrosjon og erosjon kom på plass i porteføljen.

Zornio forteller at motivasjonen for storsatsingen på parallell instrumentering er økonomisk gevinst og økt sikkerhet. David Hambling hos petrokjemiprodusenten Sabic i Teesside (Storbritannia) forteller om installasjon av trådløse vibrasjonssensorer (CSI 9420) på høyhastighetspumper. Pumpene er forretningskritiske. Tidligere ble de overvåket med portabelt utstyr hver åttende dag.

- De nye vibrasjonssensorene sender basisinformasjon to ganger i minuttet, og full spektrumanalyse en gang per døgn, forteller han.

Les: Valemon blir ubemannet konge, skal styres fra Kvitebjørn

Avverger havari

Hambling kaller installasjonen av permanent vibrasjonsovervåking en suksess. Radiosignalene går pålitelig gjennom anlegget som har tette metallstrukturer. Og vibrasjonssensorene oppdager problemer før uhellet inntreffer.

- Vi har allerede avverget havari av pumpene som de manuelle målingene ikke fanget opp, rett og slett fordi de ble utført for sjelden, sier han, og presenterer to reelle hendelser.

I det første tilfellet ville en skade på et tannhjul ha ført til full crash, og i de andre var det kulelagre som var i ferd med å ta kvelden.

En annen kjemiprodusent, Tanatax i Tyskland, har tatt i bruk 98 trådløse, akustiske sensorer (Rosemount 708) for overvåking av kondenspotter. Ifølge Ralf Kueper hos Emerson tok det kun to dager å installere alle instrumentene. Tanatax har estimert at tilbakebetalingstiden er på ett til to år.

Les: Skarv er BPs tekniske utstillingsvindu

Henter ideer fra F1

Sjefsstrateg Peter Zornio hos Emerson sammenligner Formel 1 med industriproduksjon. Han mener F1-sjåføren tilsvarer operatørene i kontrollrommet. Zornio mener det er helt feil at sjåføren alene får æren for resultatene på banen.

- Teamet som analyserer sanntidsdata fra 200 sensorer i F1-bilen og gir tilbakemelding til bil og sjåfør er vitale for suksessen, kommenterer han.

Strategen slår et slag for å tenke slik også i industrien. Da må det langt flere sensorer på plass. Zornio kaller de nye sensorene forretningskritiske. De skal måle energiforbruk, vibrasjon, akustisk ulyd, korrosjon og så videre. Han mener trådløs kommunikasjon er det beste alternativet.

- Det er enklere og rimeligere å installere, og signalene skal ikke brukes i prosesskritisk øyemed, sier Zornio.

De nye signalene kan bli analysert av interne team, eventuelt i samarbeid med eksterne spesialistpartnere. Oljeindustrien gjør dette til en viss grad allerede. Men sjefsstrategen mener det er behov for langt flere sensorer i produksjonsanlegg for å komme på nivå med F1. For der handler det kun om én ting: Å være best!

Det er ikke første gang industrien henter ideer fra F1. Ta for eksempel likheten mellom en pitstop i F1 og produktbytte (SMED, Single-Minute Exchange of Die) på en produksjonslinje. Alt må være timet og tilrettelagt i minste detalj.

Les: Statoils automatiseringssjef vil ha bedre tilstandskontroll på både prosess- og automatiseringsutstyr

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.