KRAFT

Vil ta høyere risiko for banebrytende forskning

Forskningsrådet skal ta mer risiko når de støtter forskning på fornybar energi.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. mai 2012 - 15:53

I juni skal Forskningsrådet legge fram forslag til det nye programmet som skal etterfølge Renergi. Der vil det være visse endringer.

– Vi vil ta mer risiko i programmet, det er viktig for oss. Ved å ta mer risiko håper vi å åpne opp for enda flere banebrytende løsninger som man ellers ville gått glipp av, sier energidirektør Rune Volla i Forskningsrådet.

Nye aktører

– Har dere tatt for lite risiko til nå?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det som er nytt nå er at vi har fått en fin økning i finansieringen, det kom som en opptrapping etter klimaforliket i 2008. Den gir oss grunnlag for å tenke nytt, sier Volla.

– Vi er veldig interessert i å få nye aktører på banen. I det ligger det en viss risiko. Vi er interessert i å forsøke å ta inn uprøvde konsepter, og der ligger det også en risiko. Den økte risikoviljen er en erkjennelse av at utfordringene er kjempestore og at mulighetene er større enn før, og at det finnes gode norske miljøer som markerer seg veldig godt internasjonalt, sier Volla.

Les også:

Teknologifondet mangler opptrappingsplan

Enova glad for ny rolle 

I alle retninger

– Kan du gi eksempler på noe banebrytende dere vil satse på?

– Vi tror vel at svaret finnes litt i alle retninger. Vi satser bredt på de områdene hvor Norge kan hevde seg spesielt og som er viktige for nasjonale problemstillinger. Det gjelder alt fra energiproduksjon, via energisystem til energibruk. Ambisjonene er veldig store og tiden er forholdsvis knapp, sier Volla.

Forskningsrådet ønsker i sitt nye program mye tydeligere prioriteringer med færre innsatsområder enn Renergi.

Energisystemdelen er klart styrket og samspillet mellom teknologi og samfunn er satt i fokus.

Samfunnsvitenskap skal helt integreres i programplanen, ifølge Forskningsrådet.

Les også:

Norge trenger et havromslaboratorium

– Vindmøller bør bygges med luftskip

Dette kan bli verdens nye energikilde

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.