KRAFT

Vil ta fra Vattenfall

TAR OVERSKUDDET: Fem milliarder av overskuddet i det statlige energiselskapet Vattenfall bør brukes til et grønt energifond, foreslår de rødgrønne i Sverige, her ved Mona Sahlin, sosialdemokratenes leder.
TAR OVERSKUDDET: Fem milliarder av overskuddet i det statlige energiselskapet Vattenfall bør brukes til et grønt energifond, foreslår de rødgrønne i Sverige, her ved Mona Sahlin, sosialdemokratenes leder. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
30. nov. 2009 - 13:12

Ta fem milliarder av det statlige energiselskapet Vattenfalls overskudd og sett pengene inn i et fond for risikokapital til ny produksjon av miljøteknologi.

Det foreslår de tre rødgrønne partiene i Sverige, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

– Trenger kapital

– Vi ser at veldig mange spennende nye bedrifter, særlig innen miljøteknikksektoren, har vanskelig for å få risikokapital, sier sosialdemokratenes leder Mona Sahlin til Sveriges Radio. – Det mangler ikke på ideer, det mangler ikke på gründervirksomhet, men det mangler ressurser. Staten eier Vattenfall fordi Vattenfall skal spille en rolle i omstillingen. Da passer det aldeles utmerket å ta en del av gevinsten og bruke den til å hjelpe miljøteknikkselskaper til å vokse og etablere seg.

De tror at et fond på fem milliarder kan gi flere tusen nye jobber de neste årene.

– Dette forslaget gir kanskje 5000 jobber over en treårsperiode. Ut over det blir Sverige på lang sikt sterkere og mer konkurransedyktig og i spissen på ny teknologi, sier talsmann Peter Eriksson i Miljöpartiet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.