IKT

Vil stoppe søppelposten

Spam - eller uønsket e-post - har lenge vært et stort problem.

En ting er å måtte bruke tid på å sortere ut og slette den uønskede posten hver morgen. Langt verre er risikoen for at datamaskinen smittes av virus og at man senere utsettes for hacking.

Maskinen blir brukt til å distribuere ny søppelpost - uten at brukeren selv er klar over det.

Dessuten kan du selv eller kolleger settes i forlegenhet. En ny variant som møtte oss første arbeidsdag etter ferien, kom fra ExXxtreme PornZone. Innholdet er ikke vanskelig å tenke seg.

Vi fikk også en forklaring på hvorfor vi var kommet på listen; cro@tekblad.no var medlem. For ordens skyld; cro er TUs redaktør. Kjedelig om noen skulle finne på å feste lit til den slags meldinger.

Tar tak

Samferdselsminister Torild Skogsholm tar nå tak i problemet. Hun inviterer representanter for myndighetene, forbrukerorganisasjonene, IKT-næringen og øvrig næring til et møte den 21. august hvor konkrete tiltak mot uønsket e-post skal drøftes.

- Lovgivning, tekniske løsninger, internasjonalt samarbeid og informasjon er viktige virkemidler i kampen mot uønsket e-post. Det er også viktig at næringslivet og organisasjonene samarbeider for å finne løsninger på problemet, sier samferdselsminister Torild Skogsholm. Hun nevner lovgivning, tekniske løsninger, informasjonsarbeid og internasjonalt samarbeid som viktige virkemidler i kampen mot spam.

Akutt i Sverige

I Sverige har spam-problemet blitt akutt i løpet av sommeren. Svenske e-post-servere distribuerer store mengder spam over hele verden uten at avsenderne er oppmerksomme på det. Problemet er blitt så stort at American On Line (AOL) truer med å nekte svenske bredbåndsbrukere med egne e-post-servere oppkobling mot AOL. Hos Skanova, som driver TeliaSoneras bredbåndsnett, har man i stedet selv valgt å legge inn en sperre, med de ulemper dette medfører for brukerne.

Dette er et tankekors. Åpenhet har vært internetts kjennetegn og store styrke. Med mange sperrer av denne typen kan nettet fort miste mye av sin nytteverdi. Skanova har sendt brev til alle landets ADSL-operatører hvor de inviteres til å diskutere tiltak for å hindre tilsvarende situasjoner i fremtiden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.