KLIMA

Vil stoppe havneoppryddinger

KREVER KLARGJØRING: - Det er problematisk at direktoratet tillater et prosjekt innenfor noen faregrenser og man holder seg innenfor disse grensene. Likevel så risikerer man å bli tiltalt. Det er en praksis som ingen tiltakshaver knyttet til opprydning kan akseptere, sier styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen.
KREVER KLARGJØRING: - Det er problematisk at direktoratet tillater et prosjekt innenfor noen faregrenser og man holder seg innenfor disse grensene. Likevel så risikerer man å bli tiltalt. Det er en praksis som ingen tiltakshaver knyttet til opprydning kan akseptere, sier styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
8. feb. 2010 - 07:26
Vis mer

– Jeg skal gjøre mitt for at det ikke blir ryddet i en eneste havn, hvis Klima og forurensingsdirektoratet ( tidligere SFT ) ikke endrer praksis, sier Bernt Stilluf Karlsen til Teknisk Ukeblad.

Secora og NGI dømt

Mandag ble det klart at Oslo tingrett har funnet entreprenøren Secora og Norges Geotekniske Institutt (NGI) skyldig i brudd på forurensingsloven i forbindelse med opprydningen i Oslo-fjorden. Oslo Havn KF ble frifunnet på alle punkter.

– Det er ekstra gledelig at også vår prosjektleder er fullstendig frifunnet, sier styrelederen, som er opptatt av frifinnelsen bidrar også til å trekke prinsipielle skillelinjer i forhold til hva en byggherre kan stilles til ansvar for.

– Advarer

Men han mener at det er problematisk at Klima og forurensingsdirektoratet (KLIF) kan anmelde et prosjekt, som har holdt seg innenfor det fastsatte miljøbudsjettet.

– Å gjennomføre et oppryddingsprosjekt innebærer alltid en fare for forurensing. Det er problematisk at direktoratet tillater et prosjekt innenfor noen faregrenser og man holder seg innenfor disse grensene. Likevel så risikerer man å bli tiltalt. Det er en praksis som ingen tiltakshaver knyttet til opprydning kan akseptere, sier Bent Stilluf Karlsen.Prosjekter i kø

Styrelederen ikke vil anbefale noen havner å sette i gang opprydningsprosjekter uten en klargjøring fra KLIF. I dag står havneoppryddinger og forurensete strandkanter på skipsverft i kø langs hele norske kysten for opprydding.

– Ingen vil røre en søppelhaug framover uten en klargjøring.

– Frikjent for 96 prosent av tiltalen

Bernt Stilluf Karlsen mener at Secora i praksis har blitt frikjent for 96 prosent av tiltalen, da de ble ble tiltalt for å ha dumpet 33.000 kubikkmeter masse. Retten kom derimot fram til at Secora dumpet 1.200 kubikkmeter.

– Politiet fikk heller ikke medhold i sine tiltalepunkter om falsk forklaring. Dommen slaktet politiets juridiske grunnlag på dette tiltalepunktet.

– Bra at Oslo Havn KF ble frifunnet BRA: Direktør i Klima og forurensingsdirektoratet, Ellen Hambro synes det er bra at bevisene viser at Oslo Havn KF ikke kan klandres og at prosjektlederen ble frifunnet.
– Bra at Oslo Havn KF ble frifunnet BRA: Direktør i Klima og forurensingsdirektoratet, Ellen Hambro synes det er bra at bevisene viser at Oslo Havn KF ikke kan klandres og at prosjektlederen ble frifunnet.

– Bra at Oslo Havn KF ble frifunnet

– For det første er jeg tilfreds med at Secora er blitt dømt i tråd med vår anmeldelse som var på 1200 kubikkmeter. Dommen er dermed i tråd med vår anmeldelse, sier direktør i Klima og forurensingsdirektoratet, Ellen Hambro. Hun synes det er bra at bevisene viser at Oslo Havn KF ikke kan klandres og at prosjektlederen ble frifunnet.

– Hvorfor anmeldte dere Oslo Havn KF?

– Vi valgte å anmelde Oslo Havn KF i tillegg til Secora, fordi det var Oslo Havn KF som juridisk hadde en tillatelse fra oss som ble brutt av Secora. De rettslige spørsmålene om i hvilken grad en oppdragsgiver kan klandres hadde vi ikke full innsikt i og derfor anmeldte vi.

– Frykter dere at denne saken kan få konsekvenser for andre påtoppende havneoppryddinger?

– Det er klart at det er en risiko for det, og vi er derfor glad for at denne dommen er som den er. Oslo Havn KF ikke kan klandres for ulovligheter som Secora har gjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.