KRAFT

Vil stoppe alle vannkraftutbygginger

Truls Tunmo
29. mars 2007 - 07:28

Avdelingsdirektør Bjørn Wold i NVE mener at det er altfor omfattende å lage en samlet plan for utbygging av småkraftverk. Han sammenligner dette med vurderingene av en samlet plan for vindkraft som Stortinget har avvist to ganger. Det provoserer lederen i Norges Naturvernforbund.

– Det er utrolig at en byråkrat som Bjørn Wold i NVE forskutterer Stortingets mening om saken. Det er ikke en byråkrats oppgave å gjøre dette, sier Haltbrekken.



300 søknader

Han mener at lovverket er for dårlig når det gjelder etablering av småkraftverk.

–Når kravet er 20 000 kroner, er dette å regne som skrivebordsundersøkelser. Slike undersøkelser gir liten mulighet til å skaffe ny kunnskap om konsekvensene ved å bygge småkraftverk, sier Haltbrekken, og nevner at det ligger ca 300 søknader hos NVE om etablering av småkraftverk til behandling.

–Et kart vil se ut som om det er bombardert med røde prikker som symboler for hvor småkraftverkene kan bli en realitet. Kystfylker som Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, trøndelagsfylkene og Nordland vil bli rammet hardt. Lovverket er i dag for dårlig når det gjelder etablering av småkraftverk.



Naturen ødelegges

NVE varsler at arbeidet med fylkesvise planer for småkraft vil starte i løpet av året. Det gjør ikke Lars Haltbrekken mer tilfreds.

– Problemet med forslaget om disse planene som er lagt frem er at de først skal tre i kraft i 2009. Når NVE nå skal behandle ca 300 småkraftplaner, kan masse naturverdier gå tapt før vi har planene på plass, sier Haltbrekken. Han mener det er nødvendig med bedre miljøundersøkelser og mer helhetlige analyser innenfor et begrenset geografisk område.

– I Fjærlandsfjorden i Sogn og Fjordane har Småkraft AS planlagt fem småkraftverk langs fjorden. I dag er regelverket slik at de bare trenger individuelle undersøkelser som ikke nødvendigvis viser de totale ødeleggelsene i området. Det skulle ha vært pliktig å lage en plan over samlet virkning disse småkraftverkene har på naturen.



Fornybar varme

Haltbrekken mener at verken små eller store vannkraftverk bør være et satsingsområde i Norge.

– En for stor del av vassdragene er allerede bygd ut. Vi må ta vare på norsk vassdragsnatur som er ganske spesiell i internasjonal sammenheng fordi den går fra fjell til fjord. Hovedproblemet i Norge når det gjelder energi, er at vi bare diskuterer kraft. Det vi trenger er økt satsing på fornybar varme, vi trenger å få frigjort en del av strømmen som går til oppvarming for å satse på nettopp dette. Da må vi bygge ut fjernvarme, satse på bioenergi og sørge for at fremtidens bygg får et lavere energiforbruk.



30-40 Twh

Ifølge lederen i Norges Naturvernforbund går så mye som 30-40 Twh til oppvarming av bygg i dag.

– Denne strømmen kunne i stedet for eksempel vært brukt i industrien som mangler kraft. Det er gigantsløsing å bruke strøm til oppvarming, omtrent som å gi indrefilet til bikkjene, eller dusje i champagne, sier Lars Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.