DATATELE

Vil slå sammen bredbåndsselskaper

LANGSIKTIG INVESTERING: - Vi har tro på selskapene, og fra vår side er dette derfor en langsiktig investering, sier konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei.
LANGSIKTIG INVESTERING: - Vi har tro på selskapene, og fra vår side er dette derfor en langsiktig investering, sier konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei. Bilde: Troms Kraft

Dette sier den nyansatte konsernsjefen i Troms Kraft, Oddbjørn Schei. Etter 20 år som nettspesialist og lederjobber i Telenor tar han 1. oktober over sjefsstolen i Troms Kraft, som eier Troms Kraft Fiber.

Sliter med salg

Bredbåndsselskapet har på nasjonalt plan utmerket seg med å ha en åpen portalløsning for tjeneste- og innholdstilbydere, men sliter med å selge konseptet til eneboligeiere i Bynett-satsingen.

Selskapet skal nemlig ha mellom 18.000 og 28.000 i engangsavgift for at kundene skal få fiberkommunikasjon inn i hjemmet. I tillegg kommer månedlige abonnementsutgifter til leverandørene av de forskjellige tjenesteleverandørene som er på portalen til bynettet.

Vurderer endringer

– Jeg vil vurdere hva vi skal gjøre med bredbåndssatsingen til Troms Kraft. Jeg er enig at engangsavgiften kan oppleves noe høy. Vi må kanskje foreta noen justeringer, men ingen ting er foreløpig bestemt, sier Schei til Teknisk Ukeblad.

Han mener det beste for Troms Kraft Fiber ville ha vært en sammenslåing med Bredbåndsfylket Troms og Bredbåndsringen i Tromsø, som også har Troms Fylke og Tromsø kommune som eiere.

Den nye toppsjefen i Troms Kraft mener at den eneste som kan stå mot Telenors markedsmakt og fibreplaner i Nord-Norge er en forenet bredbåndssating i Nord-Norge. Schei mener at Bredbåndsfylket Finnmark, som har investert mye i infrastruktur, samt bredbåndssatsingen til Nord-Troms Kraftlag burde være med i et slikt fusjonert selskap.

Kjenner Telenors muskler

– Jeg har formelt ikke begynt i stillingen som konsernsjef for Troms Kraft, og dette er en eventuell sak for styret i Troms Kraft og de andre bredbåndsselskapene. Etter mange år som leder i Telenor Networks – blant annet som operasjonssjef for Telenor i Norden – vet jeg hvor mye muskler og slagkraft Telenor har. Da nytter det ikke å sitte alene på gjerdet som alternativt bredbåndsselskap og tro at man skal vinne kampen om kundene, sier Schei.

Telenor aner nok faren vet at Schei nå begynner hos deres mest aktive bredbåndskonkurrent i Nord-Norge. Han fikk i hvert fall ”premie” på tre måneders karantenetid av Telenor før han kan begynne i Troms Kraft.

Ikke over grensen

– Jeg ser fram til å jobbe med bredbåndssatsingen deres, men jeg understreker at dette utgjør kanskje rundt ti prosent av den totale jobben jeg skal gjøre for Troms Kraft. Jeg har både nettkompetansen og markedserfaring. Det eneste som skiller Telenor og Troms Kraft er sluttproduktet ut til kunden, sier Schei.

Flere uavhengige kilder har hevdet at Troms Kraft har undersøkt mulighetene for å utvide sin fiber- og bredbåndssatsing til nordområdene i Russland, Finland og Sverige. I Sverige er Troms Kraft allerede etablert med kraftselskapet Kraft og Kultur, som har vært en suksess.

– Jeg tror ikke det er smart å etablere bredbånd i nabolandene før vi har fått opp en samlet enhet mot Telenor og fått opp antall kunder hjemme, sier Oddbjørn Schei.

Har vært i dialog om samarbeid

Styreleder i Troms Kraft, Magnar Pedersen, sier at de har vært i dialog med de andre nordnorske fiberselskapene om samarbeid.

– Jeg er enig med vår nye konsernsjef, Oddbjørn Schei, at noe bør gjøres med tanke på mer samarbeid og kanskje også en sammenslåing av de nordnorske bredbåndsselskapene, selv om det siste ikke har vært diskutert med de andre selskapene, sier styreleder Magnar Pedersen til Teknisk Ukeblad.

Direktør Trond Arne Kongsli i Bredbåndsfylket Troms sa i vinter til Teknisk Ukeblad at de på sikt burde gå sammen med Troms Kraft fiber, som har samme eier, altså Troms Fylke. Bredbåndsfylket Troms har etablert et eget markedsselskap som heter "På Nætt".

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.