KRAFT

Vil slå sammen 80 nett

ÅTTE MILLIARDER:Ordningen vil omfatte 80 regionale strømnett og dermed rundt halvparten av all nettleie i Norge, det vil si ca 8 milliarder kroner årlig
ÅTTE MILLIARDER:Ordningen vil omfatte 80 regionale strømnett og dermed rundt halvparten av all nettleie i Norge, det vil si ca 8 milliarder kroner årlig Bilde: Stein Jarle Olsen
Mona Sprenger
14. feb. 2011 - 12:19

Statnett har i en høringsuttalelse sagt seg villig til å administrere avregning og fakturering av en felles nettleie i et eventuelt nytt, felles regionalnett fra 2013.

Fordele kostnader

Ordningen vil omfatte 80 regionale strømnett og dermed rundt halvparten av all nettleie i Norge, det vil si ca 8 milliarder kroner årlig. Det skriver Statnett på sine nettsider.

NVE har foreslått en felles tariffering av regional- og sentralnettet, for å få til en bedre fordeling av fremtidige kostnader ved nettinvesteringer i regionalnettet. Det er behov for betydelige investeringene i regionalnettet, for å legge til rette for ny fornybar produksjon. En felles tariffering vil føre til at kostnadene fordeles på strømkunder i hele landet og ikke bare kundene i de enkelte regionale strømnettene, mener NVE.

Les også: Vil fordele nettkostnadene

Eierskapet

Dette er Energi Norge svært kritisk til:

Les også: – Statligfisering

I sin høringsuttalelse sier Statnett nå ja til dette oppdraget. Statnett skriver at en felles nettleie ikke vil påvirke eierskapet til regionalnettene.

"Statnett har store investeringsplaner i sentralnettet og har ingen ambisjoner om å overta eierskap i regionale nett. Regionalnettseiere i Norge sitter på viktig lokal kompetanse i sine regioner, og nettet driftes godt i dag."

- Smidig overgang

Statnett forsikrer om at en felles avregning og fakturering vil kunne gi en effektiv og enhetlig håndtering av nettleien.

" Statnett har et etablert kompetansemiljø for fakturering av nettleie som hevder seg meget godt i internasjonale benchmarkinger. Forutsetningene ligger derfor til rette for en smidig overgang til et fellesnett."

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.