IT

Vil slå av FM-nett for å spare

DIGITALRADIOSJEF:NRKs radiosjef og styreleder i Digitalradio Norge, Øyvind Vasaasen ønsker deg en dato for stengning av FM-nettet i Norge.
DIGITALRADIOSJEF:NRKs radiosjef og styreleder i Digitalradio Norge, Øyvind Vasaasen ønsker deg en dato for stengning av FM-nettet i Norge. Bilde: NRK
23. des. 2008 - 07:00

Den britiske regjeringen har fått overlevert planen for overgangen til full digital radio.

Det er arbeidsgruppen Digital Radio Working Group som har utarbeidet planen som konkluderer med at FM-båndet kan slukkes i 2017.

DAB-eksplosjon

Storbritannia har sammen med Norge vært tidlig ute med DAB, men i motsetning til her i landet har det digialradio tatt av.

I dag er rundt 20 prosent av all radiolytting i Storbritannia digital og arbeidsgruppen regner med at det tallet stiger til over 50 prosent i 2015.BBC foran

Da er det på tide å ta farvel med FM-radioen på samme måte som mellombølge og langbølge er borte.

– Storbritannia har helt siden krigen vært et dominerende radioland med stor innflytelse i Europa når det kommer til utvikling og teknologi. Britiske BBC har sammen med en rekke kommersielle radiostasjoner satset stort på digitalradio (DAB) i flere år. Derfor er dette svært spennende nyheter for oss i den norske radiobransjen, sier styreleder i Digitalradio Norge, Øyvind Vasaasen.

Nordisk DAB-samling

I Norge mener regjeringen at halvparten av norske husstander skal kunne ta imot digitalt før FM-båndet kan slukkes. I Danmark er det foreslått å slukke det fra 2016, mens Sverige nylig fornyet sin satsning på DAB.

I Tyskland er det også blitt enighet i radiobransjen om digitalradio og det skal lyses ut nye konsesjoner i hele landet og delstatene i løpet neste år.

– I kjølvannet av den europeiske radiodigitaliseringen er vi nødt til å ta en ny debatt om prosedyren for avvikling av FM, også her i Norge. Det analoge radiomarkedet (FM) vil til slutt bli en ulønnsom plattform for kommersiell radio. I en presset økonomisk situasjon vil det likevel være mange radiostasjoner som ikke våger å investere i digital distribusjon før det foreligger en konkret plan for når FM skal avvikles. Vårt klare nyttårsønske til myndighetene er derfor å gi landets radioaktører en slik plan, sier Vasaasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.