Vil skape det virtuelle IT-selskapet

Vil skape det virtuelle IT-selskapet
SKYKAMERATER: Chuck Hollis i EMC, Ed Bugnion i Cisco og Parag Patel i VMware vil stå sammen om å realisere sin visjon av Cloud Computing, både på datarommet og ute i skysystemet på nettet. Bilde: Odd Richard Valmot

EMC og Cisco kan bli en kraftig allianse, spesielt når førstnevnte får med seg datteren VMware med på moroa.

For dette handler om cloud computing – dataskyen, eller kanskje datatåka, siden det finnes så mange definisjoner av hva dette betyr.

Internskyen

Alle tre snakker varmt om den interne cloud-en.

Dette handler først og fremst om en dramatisk forenkling av det som foregår på det tradisjonelle datarommet.

Ifølge alliansesjef Parag Patel i VMware er dette bare en naturlig fortsettelse av det som begynte da virtualisering ble etablert på PC-er for ti år siden.

Siden har teknologien beveget seg over på serveren, på grupper av servere og nå til å virtualisere hele datarommet.

Ikke lenger mulig

På den tiden har selskapet fått 130 000 kunder og det er et solid fundament for utviklingen videre, både markedsmessig og teknologisk.

– Vi tror ikke det er mulig lenger bare å kaste mer penger og folk inn i de tradisjonelle datarommene. Det som etterspørres nå er teknologi som kan redusere kostnader og vi tror cloud-teknologi brukt internt er veien framover. Og dette handler ikke bare om å redusere kostnader, men også om og gjøre systemene mye mer fleksible slik at selskapene kan endre seg mye raskere og ikke bli hindret av teknologi, sier Patel.

Han tror at de tre selskapene har en unik mulighet til å virkeliggjøre den nye visjonen.

– Med EMC på lagringssiden og Cisco på nettverk, og nå på serversiden, til å støtte vår teknologi for å bygge både interne og eksterne cloudløsninger, kommer vi til å lykkes, sier Patel.

Det er ikke like sikkert de andre aktørene er like glad for at de tre faller hverandre om halsen.

Virtuell kjerne

– Virtualisering er den sentrale teknologien i cloud for å fjerne utfordringene med å håndtere servere og annen maskinvare. Det andre er kontrollen med nettverket og det er noe vi kan. Dessuten må vi kunne tilby en sømløs skalering av ytelse som gjøre det lett å vokse og håndtere flaskehalser, sier teknologisjef for servere og virtualisering i Cisco, Ed Bugnion.

– Vi tror det er mulig og virtualisere alt som foregår i datarommet, men de som ønsker å ta i bruk slik teknologi og samtidig drive systemene som om de var i 1995 vil få problemer, sier EMCs sjef for global markedsføring av teknologi, Chuck Hollis.

Først til cloudmølla

Han sier det ikke er sikkert at dette skjer først i bedriftsmarkedet, men heller først i det offentlige.

– Men jeg tror slik teknologi vil appellere til både store og små bedrifter. De vil se på IT-investeringen sine og vurdere om de bidrar til å skape merverdi, eller bare øke graden av kompleksitet. Vi kan ikke se bort fra at det vil dukke opp en del intern motstand i IT-avdelingen som føler at jobbene deres trues av en slik omfattende automatisering, sier Hollis.

– Nå handler det om tillit, sier han, og viser til at det ikke er så mange år siden folk ikke helt stolte på e-post og skrev den ut på papir for sikkerhets skyld.

– Cloud er noe nytt og uprøvd og vi ser at svært få vil legge de kritiske applikasjonene sine her ennå. Denne endingen kommer til å ta tid og det vil ta mange år før dette blir vanlig, men vi vil se at mange selskaper vil ha vellykkede cloud-prosjekter med en del applikasjoner i løpet av de neste par årene.

Les mer om: