IT

– Vil sjokkere konkurrentene

JULEKALENDER: Tre luker er allerede åpnet i Energy Micros tiårsjulekalender.
JULEKALENDER: Tre luker er allerede åpnet i Energy Micros tiårsjulekalender. Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
23. feb. 2009 - 07:34

Geir Førre var med på å etablere Chipcon i 1996. Ti år senere ble selskapet solgt til Texas Instruments, og han kunne cashe inn cirka hundre millioner kroner.

Nå er en ny tiårsplan lagt.

– Dette blir mye større, sier Geir Førre om sin nye baby, Energy Micro AS.

25 ansatte

Ikke vet vi om BI i Nydalen i Oslo har grunnkurs i gründervirksomhet. Men om de har det, burde de ansvarlige ta heisen opp i sjette. Der finner de Geir Førre, som er godt i gang med sin andre gründerbedrift.

Energy Micro AS står det på døra. Og Førre er ikke alene; bedriften har allerede 25 ansatte vel et år etter starten. Forretningsideen er den samme; å lage mikrokontrollere med ultralavt energiforbruk.Vil sjokkere

Vi snakket med Førre om hans nye bedrift allerede for vel et år siden.

– På det tidspunktet hadde vi nedtegnet mål og visjoner for selskapet basert på mer eller mindre vage antagelser, sier Førre i dag.

– Nå er vi kommet mye lenger. Vi har jobbet intenst med mer detaljert spesifisering av mål og krav. Nesten alle tekniske utfordringer er løst, og vi føler oss mer og mer trygge på å klare målene. Vi er på oppløpssiden for vår første produktfamilie. Når den kommer til sommeren, vil vi overraske og sjokkere våre konkurrenter, sier Førre.

Tiårsplan

Dette sier han med fast blikk og full overbevisning i stemmen. Det samme gjelder når han går gjennom selskapets tiårsplan bestående av 24 punkter hvorav det siste sier en prosent markedsandel i 2017.

Det ser kanskje ikke så imponerende ut ved første øyekast. Men med et stipulert verdensmarked for denne type produkter på 200 milliarder kroner, blir det en omsetning på to milliarder!

– På det tidspunkt vil vi være børsnotert og ha 300 ansatte, sier Førre, fremdeles fast i blikket.Fast og klar

Det er kanskje bare en av tusen gründere som får til noe ekstraordinært, noe utenom det vanlige. Dersom Førre gjennomfører sin 24 punkters tiårsplan, vil han ha lykkes med det ekstraordinære – to ganger!

– Hvorfor får du til det som andre bare kan drømme om?

– For det første, eventyret om Energy Micro gjenstår fremdeles å bevise. Men det enkle svaret er; man må våge å sette seg store mål, ta konsekvensene dette medfører, og ikke slippe taket. Når man møter motstand, for det gjør man, må man tørre ta de riktige grepene og ikke straks finne frem forklaringer på hvorfor det ikke gikk. Det er viktig å være fast og klar overfor omgivelsene, sier Førre.

Førre fremstår som meget sikker på det han driver med. Han innrømmer likevel at tvilen nok til tider ligger skjult under overflaten.

– Men slik skal det være. Om det ikke er slik, har vi ikke lagt listen høyt nok, mener han.

Ikke teknologiinteressert

Førre betror oss at han egentlig ikke er interessert i teknologi. Han begynte på NTNU fordi han ikke visste hva han skulle studere, og fordi andre i familien hadde valgt teknologisk utdannelse.

– Men jeg var flink i naturfag på skolen, og har alltid syntes det har vært spennende å skape ting, sier han.

Den lunkne teknologiinteressen kan også ha vært en fordel i hans gründervirksomhet.

Det er nemlig et faktum at de aller fleste teknologibedrifter har et overdrevent fokus på teknologi.

Alle snakker om viktigheten av markedsføring, men når regnestykket gjøres opp, har 99% av innsatsen gått til teknologi.

Her kan Førre vise til andre resultater. Når Energy Micros første produkter presenteres til sommeren, vil de ha på plass distributøravtaler i Kina, Taiwan, Korea, Israel og de fleste land i Europa samt USA.

Og dessuten egne salgskontorer i London, Detroit og Kina.

Suksessformelen

Studer denne skissen nøye. Dette er den detaljerte suksessformelen for Energy Micro AS.

I løpet av ti år skal de 24 punktene oppfylles ett etter ett. Det er små og store delmål. For hver gang et mål nås, åpnes en luke i bedriftens private julekalender.

Tre luker er åpnet allerede, og har gitt de ansatte pizza og øl, sjampanje og kaker eller en aften på Anne Cath Herland show.

Have fun! Det er også en av Førres oppskrifter for å lykkes.

Det er riktignok ganske lenge til julaftens luke kan åpnes. Bak den skjuler det seg garantert en godbit.

Og uansett hva det er, de ansatte vil i alle fall kunne glede seg om målet nås. De har alle aksjer i bedriften.

Les mer om: