INDUSTRI

Vil sikre lønnsomme prosjekter

Bilde: Scanpix

– For å motvirke at sviktende kredittilgang fører til at gode prosjekter ikke får finansiering og ellers lønnsom virksomhet stopper opp, foreslår Regjeringen nå tiltak som vil bidra til å få finansmarkedene til å fungere bedre, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Nytt finansfond

Regjeringen foreslår å etablere Statens finansfond som en egen institusjon, med en kapital på 50 milliarder kroner. Finansfondet skal styrke bankenes kjernekapitaldekning, og gjøre dem bedre i stand til å opprettholde normal utlånsvirksomhet, også i nedgangstider.

Regjeringen mener kjernekapitalen de skyter inn alene tilsvarer en utlånsevne på 400-500 milliarder kroner.

Styrker obligasjonsmarkedet

I tillegg vil Regjeringen etablere Statens obligasjonsfond. Dette fondet får også en kapital på 50 milliarder kroner, og skal bidra til at bedriftene ikke bare må hente finansiering direkte fra bankene, men også i et styrket obligasjonsmarked. Dette fondet skal forvaltes av Folketrygdfondet.

Finansminister Kristin Halvorsen sier obligasjonsmarkedet ikke lenger fungerer tilfredsstillende, og at staten derfor må engasjere seg for å få det til å virke bedre.

Vil hjelpe næringslivet

– Alle kan se at banksystemet, og det å få tilgang til kreditt, er helt avgjørende i dagens samfunn. Vi ser nå tydelig hvor viktig rolle bankene har. Hvis de ikke kan låne ut penger, har hele samfunnet et betydelig problem, sa Kristin Halvorsen under dagens pressekonferanse.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete understreket under pressekonferansen at dagens bankpakke skal sikre gode og lønnsomme prosjekter i næringslivet tilgang til kreditt.

– Har lyttet til industrien

– Vi har lyttet til industrien, og dette er et direkte svar på utfordringene de har varslet at de står overfor. Først og fremst handler dette om at bedriftsledere i hele landet skal føle større sikkerhet for å kunne klare seg gjennom denne krisen, sier Navarsete.

Hun understreker at de ikke kan hjelpe hver eneste bedrift gjennom pakken:

– Det vil fortsatt være bedrifter som ikke klarer seg, men i dagens marked gir ikke bankene lån til prosjekter som ellers ville fått kreditt. Det er disse bedriftene vi ønsker å hjelpe i dag, sier Navarsete.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.