INDUSTRI

Vil selge norske verft

Koreanske STX Corporation, som kontrollerer Aker Yards, vurderer å skille ut divisjonen for offshore- og spesialfartøy.

Dermed kan verftene i Aukra, Brattvåg, Langsten og Søviknes på Nordvestlandet, samt ett i Brevik i Telemark, få nye eiere. Alternativet er å børsnotere hele divisjonen som et eget selskap, skriver Aftenposten.

Lønnsomt med én eier

Verftet i Florø inngår ikke i disse planene fordi det ligger i en annen divisjon, men planene gjelder også to verft i Romania, ett i Brasil og ett som er under oppføring i Vietnam.

Flere analytikere Aftenposten har snakket med mener det mest lønnsomme vil være å selge divisjonen til én enkelteier. På den måten vil de med størst sannsynlighet få en pris som viser de underliggende verdiene i selskapet, og som er høyere enn aksjekursen.

Kan øke verdien

I dag prises hele Aker Yards til 7,3 milliarder kroner, men analytikerne tror salg til en enkelteier kan gi en pris på mellom 5 og 7 milliarder bare for den ene divisjonen.

Konsernsjef Yrjö Julin presiserer at salg bare er én av flere mulige løsninger som styret skal jobbe videre med, men innrømmer at hovedhensikten er å få frem alle verdiene i selskapet.

- Drivkraften er at vi tror to ulike selskaper vil ha en høyere verdi enn de to tilsammen, sier han til Aftenposten.

Vil ha norske eiere

De ansatte håper igjen på norske eiere:

- Jeg ser ikke noe problem ved å skille ut spesialverftene og selge dem. For de ansatte i Norge ser vi ikke på et eventuelt salg som skummelt, men vi ønsker oss helst en norsk eier, sier konserntillitsvalgt Arne Otto Rogne i Aker Yards.

Han tror det å skille ut spesialverftene kan gjøre det mer interessant for norske eiere å overta.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.