OLJE OG GASS

Vil revolusjonere flytelementet for oljeboring

Det nye materialet NTNU-forskerne har funnet fram til er solid og lett. Det er i tillegg i stand til å tåle sterk kulde, slik det kan bli utsatt for ved oljeinstallasjoner i Arktis.
Det nye materialet NTNU-forskerne har funnet fram til er solid og lett. Det er i tillegg i stand til å tåle sterk kulde, slik det kan bli utsatt for ved oljeinstallasjoner i Arktis. Bilde: TTO
Maria Amelie
1. nov. 2011 - 12:09

Andreas Echtermeyer er professor ved NTNU og en av forskerne bak CompBuoy.

Billigere

Han har lenge ønsket å utvikle et mer kostnadseffektivt materiale som kan brukes som avlastning for utstyr plassert på dypt vann.

Løsningen som brukes i dag er en epoxyblanding fylt med små glasskuler, og står gjerne for 30 prosent av utstyrskostnadene for olje- og gassproduksjon.

Glasskuler og epoxyblanding kan nå erstattes av et rimeligere materiale.

Har testet

Sammen med andre forskere og studenter ved maskinteknologi på NTNU har det blitt brukt mange timer på laboratoriet for å teste ut produktet.

– Gjennom både gode og dårlige resultater har vi kommet frem til at flytelementet vårt kan tåle trykk på opptil 2000 meter under og tar inn mindre enn 1 prosent vann, sier Echtermeyer.

Isolasjon i sterk kulde

Echtermeyer sier at produktet kan også brukes som et isolasjonsmiddel i oljeproduksjon.

På grunn av sterk kulde kan oljen flyte dårligere i stigerørene, og derfor er det behov for et material som kan isolere bedre.

Veien videre

Flyteelementet er patentsøkt og over nytt år blir det en bedrift.

– Det er materialkombinasjonen som er det unike med vårt prosjekt og derfor ønsker vi ikke gå ut med informasjon om det, sier Emil Økstad, prosjektleder for CompBuoy.

Partnere

De satser på å komme inn på markedet for flyteprodukter som i USA og Europa er i størrelsesorden 1,5 milliarder kroner årlig.

– Vi håper å nå finne samarbeidspartnere og bygge en bøye for vårt pilotprosjektet og teste det ut - ikke lenger på laboratoriet, men i havet, sier Økstad

Les mer om: