Plastavfall

Vil resirkulere opptil 25 prosent av all plast

Et nederlandsk selskap har utviklet en teknologi som bryter ned, renser og resirkulerer vanskelig plast.

Klar til resirkulering: Det ser mye ut, men disse ballene med PET-plast som skal resirkuleres i Ioniqas pilotanlegg er en knøttliten dråpe i et hav av plast.
Klar til resirkulering: Det ser mye ut, men disse ballene med PET-plast som skal resirkuleres i Ioniqas pilotanlegg er en knøttliten dråpe i et hav av plast. (Foto: Ioniqa)

Et nederlandsk selskap har utviklet en teknologi som bryter ned, renser og resirkulerer vanskelig plast.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Plastflasker i PET (Polyethylene Terephthalate) er kommet for å bli. I stadig økende antall og som et stadig økende problem.

Utfordringen er at vi bare resirkulerer 10 prosent av plasten vi produserer i verden. Resten går til forbrenning og fyllinger. I beste fall. Svært mye havner i havet og i naturen. Situasjonen i Norge og ellers i Europa er mye bedre, men også vi trenger ny teknologi for å resirkulere mer.

I Norge resirkuleres det meste av flaskene vi benytter til drikkeflasker. De vaskes, kappes opp og behandles slik at de blir til ny PET som benyttes i nye flasker. Dette er en veldig enkel og effektiv prosess og gjør at man kan resirkulere plasten så å si i det uendelige.

Les også

Kjemisk resirkulering

Det nederlandske selskapet Ioniqa, som er en spinoff fra det tekniske universitetet i Eindhoven, har utviklet en ny teknologi for å få has på PET-plasten. De baserer seg på kjemisk nedbryting og vil komplettere det som i dag gjøres for å resirkulere slik plast med mekanisk nedbryting.

Vokser: De neste treve årene vil tredoble bruken av plast i verden. Da må vi endre råstoffet fra olje til resirkulert plast. Foto: Gert van Exel

Ulempen med mekanisk nedbryting er at den bare er effektiv når den benyttes på klar plast, eller plast med samme farge.

– Ved å bryte med PET-plasten kjemisk og behandle den videre eliminerer vi mange begrensinger med mekanisk resirkulering. Blant annet kan vi bryte ned farget og lett forurenset plast fordi vi fjerner pigmenter og urenheter i prosessen vår. Det vi sitter igjen med er et rent PET-råstoff som kan resirkuleres i det uendelige, sier CFO i Ioniqa Technologies, Jeroen Bulk.

Vi møter han på et seminar for fossilfri plast arrangert av Zero. Han forteller at Nederland ønsker å forby bruk av plast som ikke kan resirkuleres og de ønsker at et slikt forbud skal innføres i andre land også.

– PET utgjør 25 prosent av all plast så det er mye å ta av. Vi ser også på muligheten til å utvide området teknologien kan adressere til andre plasttyper som er bygget opp med kondensatpolymerisering. Kanskje vi etter hvert kan bryte ned og resirkulere opptil 50 prosent av all plast. Det vil inkludere mange plastbaserte tekstiler også, sier han.

Katalyse

For å bryte ned PET-plasten så maler de opp plasten og så løser de den opp i etylenglykol. Det betyr at de også kan behandle laminerte plastfilmer som er svært utbredt i matvareindustrien og som har en film basert på PET og en med en annen plasttype. Den kjemiske behandlingen løser opp PET-filmen og da kan den uløselige plasten fjernes mekanisk.

Løsningsmidlet etylenglykol er også resirkulerbart.

Åpen, men hemmelighetsfull: Jeroen Bulk er finansdirektør i Ioniqa Technologies. Foto: Odd Richard Valmot

Hemmeligheten bak teknologien til er det som skjer etter at plasten er løst opp. Da behandles den med en katalytisk prosess som bryter ned polymeren til en monomer. Noe mer enn det vil ikke Bulk si noe om. Dette er selve kjernen i forretningshemmeligheten deres. Men har forteller at de også behandler produktet magnetisk slik at de kan skille ut katalysatoren i form av et pulver og ulike forurensinger.

Prosessen er ganske rask. Det tar rundt to timer å løse opp plasten slik at den blir tilgjengelig for katalysetrinnet. Prosessen går på 200 grader og er heller ikke veldig energikrevende.

Les også

Allianser

Ioniqa har alliert seg med mektige plastaktører. Unilever og selskapet Indorama, som er en stor produsent av PET råstoff, er med på laget for å få til mer resirkulering i en kvalitet som kan brukes til emballering av matprodukter.

Unilever er en gigant innen næringsmidler har sagt at de innen 2025 bare skal bruke plast som kan gjenbrukes, resirkuleres eller komposteres.

Blir fornyet: Foto: Ioniqa

Det er rundt 60 store produsenter av PET-plast i verden og Ioniqa snakker nå med de aller fleste av den, i tillegg sil svært mange som bruker plasten. I Norge brukes det 23.000 tonn PET årlig til drikkeflasker, men det aller meste av dette blir samlet inn gjennom pantesystemet og resirkulert.

Et testanlegg i Nederland som er dimensjonert til 10.000 tonn årlig ble satt i drift i sommer. Nå forhandler de med flere aktører om å bygge anlegg på 50.000 tonn eller mer. Med slike kvanta er den kjemiske måten å resirkulere på omtrent like effektiv som den mekaniske.

Cola vil resirkulere

Coca-Cola har som mål i Vest-Europa at alle flasker skal lages av 100 prosent resirkulert materiale. Det gjør at de må bedre innsamling og se på nye teknologiske muligheter, slik som avansert resirkulering.

– I samarbeid med Ioniqa presenterte vi i oktober vår første testflaske med gjenvunnet og resirkulert plast fra havet. Den marine plastflasken er utviklet for å vise hva teknologien kan oppnå i framtiden, og den viser at det på sikt vil være mulig å bruke marint avfall for å lage resirkulert emballasje til mat- og drikkevarer, sier kommunikasjonssjef i Coca-Cola European Partners Norge, Mette Vinther Talberg.

Coca-Cola planlegger å anvende slik avansert resirkulert materiale i noen av flaskene i Vest-Europa allerede fra 2020. I første omgang vil avansert resirkulering bli introdusert i kommersiell skala, ved å bruke avfallsstrømmer fra eksisterende aktører innenfor gjenvinning. Det inkluderer plast som ikke før kunne gjenvinnes og gjenvunnet materiale med lavere kvalitet. Etter hvert skal teknologien skaleres opp for å øke kvantiteten og kvaliteten av høyverdig resirkulert plast tilgjengelig for bruk til mat og drikke.

– Da vil vi gradvis redusere og erstatte bruken av jomfruelig plast fra fossile kilder, og senke karbonavtrykket fra emballasje. Ikke bare for Coca-Cola men også for industrien som helhet. Det gjør et lukket sirkulærøkonomisk kretsløp for plast til en framtidig mulighet, sier hun.

Coca-Cola mener det norske pantesystemet, som er det meste effektive i verden er et særdeles godt utgangspunkt for et slikt PET-kretsløp for, men for at dette skal spre seg må norske politikere komme på banen og gjøre det lønnsomt å velge de mest bærekraftige materialene.

.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå