BYGG

Vil reise verdens høyeste trebygg

RUVENDE: Illustrasjon som viser hvordan bygget vil se ut.
RUVENDE: Illustrasjon som viser hvordan bygget vil se ut. Bilde: Reiulf Ramstad Arkitekter
5. juni 2009 - 14:30

Barentssekretariatet i Kirkenes vil synliggjøre norsk nordområdesatsing ved å bygge verdens høyeste trebygg til seg selv i Kirkenes.

De tre nordnorske fylkeskommunene stiller seg bak forslaget fra Barentssekretariatet om å oppføre et signalbygg i Kirkenes som skal romme alle nordområderelaterte aktiviteter i grensebyen, i tillegg til å løse kommunale behov for moderne bibliotek og en storslagene kulturarena.

– Viktig

– Offentligheten synes arkitektur er viktig, og er stolte av den arkitekturen den nye operaen i Oslo representerer. Norge har en ende. Den enden er mot Russland, et ikke hvilket som helst land. Det er i nord at Norge møter verden, og det må få et sivilt arkitektonisk uttrykk – i dette bygget, sier lederen for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, til NTB.

Forslaget går ut på å bygge et trebygg på 16–17 etasjer på tomta til den gamle brannstasjonen i sentrum av Kirkenes.

Ønskemålet er å få et signalbygg som viser hvilken betydning utviklingen av nordområdene har for Norge.

Ikke små tanker

– Jeg er ikke interessert i små tanker. Dette handler om at det er nasjonalt viktig å få realisert et slikt bygg. Det skal bli et bygg folk ønsker å dra til Kirkenes for å oppleve. En attraksjon og et landemerke som er helt utenom det vanlige. Like viktig er det at bygget blir et senter for kunnskapsutvikling og et møtepunkt for internasjonale interesser i nordområdene, sier Rafaelsen.

I tillegg til egne nye kontorer, ser han for seg at praktbygget skal huse nytt kommunalt bibliotek, undervisningslokaler, kontorer for forskningsmiljøer og en scene for de kunstneriske miljøene i det multietniske Kirkenes.

– Det vil ikke bli noe problem å fylle de 10.000 kvadratmeterne et slikt bygg vil romme, sier Rune Rafaelsen.

Han anslår at kostnadene ved nybygget til et sted mellom 350 og 400 millioner kroner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.