INDUSTRI

Vil overvinne vinden

8. sep. 2009 - 10:43

Vici Ventus (latin for "jeg overvant vinden") heter selskapet som skal utvikle og produsere fundamenter for vindturbiner til havs.

Selve selskapet er nytt, men partene som står bak kan skilte med flere tiårs offshoreerfaring: AF Gruppen, Dr. techn. Olav Olsen og Lyse.

– Målet er å levere ferdig monterte vindturbiner offshore. Vi er tre selskaper som utfyller hverandre meget godt, sier Olav Weider, som er direktør for forretningsutvikling i Dr. Techn. Olav Olsen, til Teknisk Ukeblad.

Komplementære

Vici Ventus skal på papiret ha et godt fundament for vindkraftutvikling: Olav Olsen har spisskompetanse innen konstruksjon og engineering.

Selskapet har vært involvert i veldig mange av betongplattformene som er satt opp rundt om i verden, og har også erfaring fra både betong- og stålfundamenter til vindturbiner til havs.

I tillegg kan selskapet hvile seg på AF Gruppens erfaring fra bygging av industrianlegg og landbaserte vindkraftanlegg og Lyses erfaring med å utvikle og gjennomføre store energiprosjekter.

Før etableringen har partene samarbeidet om utvikling av fundamentkonsepter som er konkurransedyktige for ulike dybde- og bunnforhold, byggesteder og installasjonsmetoder.

Nordsjøprosedyre

Weider påpeker at industriell tankegang er en forutsetning for å lykkes.

– Dette er egentlig ikke et byggeprosjekt, men serieproduksjon, altså en industri. Utfordringen blir å få til dette effektivt og rimelig. Da må vi tenke industrielt; repetisjon og optimalisering av prosesser. Det tror jeg vi får til, blant annet på grunn av våre komplementære ståsteder, sier Weider.

Han sier at Vici Ventus vil benytte mye av tankegangen fra Nordsjøtiden, altså bygging og sammenstilling innenskjærs.

De har utviklet og patentsøkt et betongunderstell som er basert på erfaringene fra byggingen av oljeinstallasjonene.

Understellene er også konstruert slik at de kan bære vekten av den ferdige vindturbinen under utslep til vindparkene offshore, der en bare fyller understellet med vann for å sette den ferdige konstruksjonen på havbunnen.

– Moden teknologi

– Hva er planene for selskapet den nærmeste tiden?

– Nå blir det mye markedsføring og presentasjon av hva vi står for. Vi skal også gjøre noen mindre oppdrag og studier for potensielle kunder. Teknologien som sådan er moden, slik at vi er komfortable med å starte et byggeprosjekt allerede nå, sier Weider.

Det skal brukes store ressurser på havvind i Europa og ellers i verden framover. Ifølge Vici Ventus er det Storbritannia og Tyskland som leder an.

Bare på britisk sokkel, der også Statoil og Statkraft er involvert, er det planlagt investeringer for rundt 500 milliarder kroner i å bygge cirka 5 000 vindturbiner offshore de kommende 15-20 år

– Vi vil fokusere på Nordsjøbassenget, men slik det ser ut nå er det neppe på norsk sokkel det store vil skje. Dessuten har vi allerede flere henvendelser fra fjernere himmelstrøk om å bidra med betongkompetansen til ulike andre vindkraftprosjekter, forteller Weider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.