BYGG

Vil overvåke byggeplassen med droner

Skal luke ut byggefeil ved hjelp av kunstig intelligens.

Droner kan brukes til å inspisere byggeplasser. En dansk oppstart vil nå sette dem i stand til å også oppdage feil.
Droner kan brukes til å inspisere byggeplasser. En dansk oppstart vil nå sette dem i stand til å også oppdage feil. Bilde: HLK
Marius ValleMarius ValleJournalist
15. juli 2016 - 16:31

Droner kan komme til å overvåke byggeplasser. Hensikten er å sikre at håndverkene følger arkitektens planer, skriver danske Ingeniøren.

Det er i alle fall planene til det danske selskapet Bygkontrol. De vil utvikle en drone kalt Drona, som daglig skal overvåke byggeplassen. 

Ved hjelp av kunstig intelligens, skal den sjekke om byggeprosessen på større prosjekter følger arkitektens 3D-modell. 

Om du oppdager avvik, sender den automatisk ut en advarsel.

Det kan kanskje høres ut som massiv kontroll av arbeidere, men hensikten er å spare penger. 

Kan spare milliarder

Ifølge danske Statens Byggeforsningsinstitut koster feil i byggingen i offentlige prosjekter omtrent seks milliarder danske kroner hvert år. 

Om feil oppdages på et tidlig tidspunkt, vil det være enklere å unngå store ekstrautgifter. Dermed kan idéen spare samfunnet for store utgifter. Det danske Innovationsfonden har derfor innvilget støtte til prosjektet. 

Bygkontrol er et allerede etablert selskap, som opererer innen byggekontrollmarkedet. 

En fordel med å bruke droner på byggeplasser er at det er enkelt å komme til steder hvor det er vanskelig og farlig å gjøre kvalitetssikring, sier en av gründerne, Martin Haurballe Niminski til Ingeniøren.

De er nå i gang med å utvikle første prototype av løsningen. 

Droner blir stadig mer utbredt på byggeplasser

Deres idé er ikke helt unik. Det er allerede etablert flere selskaper som tilbyr inspeksjon av byggeplasser her i landet.

Droner brukes allerede til inspeksjon av kraftliner. Lars Sletten (t.h.) og ingeniør Per Helge Sæter er droneflygere i Hålogaland kraft. <i>Foto: HLK</i>
Droner brukes allerede til inspeksjon av kraftliner. Lars Sletten (t.h.) og ingeniør Per Helge Sæter er droneflygere i Hålogaland kraft. Foto: HLK

Droner kan også ta seg av andre inspeksjonsoppgaver. For eksempel bruker Hålogaland Kraft droner til å inspisere kraftlinjer. Det er en praksis de sparer millioner på, fortalte de til Teknisk Ukeblad for snart halvannet år siden.

Luftfartstilsynet godkjente for et år siden automatiserte droner for overvåkning av kraftlinjer.

Droner på byggeplasser er en utvikling prosjektlederen for Skanskas prosjekt «Digital byggeplass», Øyvind Pettersen, tror vil bli utbredt.

Han sa nylig til Teknisk Ukeblad at bruken av droner til inspeksjon før arbeidsstart, og til å dokumentere tak og fasader etter ferdigstillelse, vil øke.

Amerikanske Skycatch er en aktør som er i ferd med å slå seg opp med ny teknologi i dette markedet, ikke helt ulikt de danske gründerne. De tilbyr automatiserte droner som flyr over byggeplassen og lager både 2D- og 3D-modeller. 

Ved å bruke flere sensorer, kan store mengder data om byggeplassen samles inn. Ved å analysere disse dataene, kan byggherren oppdage feil på et tidlig stadie. 

Automatisk kartlegging

Skycatch har brukt droner fra DJI, og de ingikk i mai et partnerskap. De har utviklet programvare som lar brukeren markere området som skal kartlegges, så planlegger dronen resten på egen hånd. 

Brukeren sitter så igjen med 3D-modeller og annen data, som kan analyseres av prosjektledere og andre. 

Sånn sett tar de danske gründerne konseptet et steg videre, da deres programvare skal ta seg av kontrollen på egen hånd, og rapportere om avvik så tidlig som mulig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.