OLJE OG GASS

Vil oppløse Shtokman-gruppen

Shtokman Development blir oppløst som selskap, og Shell blir ny partner i prosjektet, mener industrikilder.

Sjtokman-feltet i Barentshavet.
Sjtokman-feltet i Barentshavet. Bilde: OAO GAZPROM
19. juni 2012 - 13:12

Forrige måned forsøkte den russiske presidenten Vladimir Putin å legge press på partnerne i Shtokman-prosjektet til å ta en endelig investeringsbeslutning. Shtokman-feltet, som sies å være verdens største uutbygde offshore gassfelt, har lidd under en rekke utsettelser etter at gassmarkedet har tatt en ny vending.

Les også: Shtokman-avgjørelsen utsatt igjen

USAs høye skifergassproduksjon har ført til at gassprisene har falt betraktelig, og sår tvil om lønnsomheten i prosjektet.

Oppretter nytt selskap

Nå sier kilder i Shtokman Development til den russiske avisen Vedomosti at Gazprom er i ferd med å avskjedige de ansatte i Shtokman Development. Planen skal være å opprette et nytt selskap som skal operere prosjektet, og Shell skal med på laget.

Ifølge avisen skal det signeres en avtale i St Petersburg denne uken, og Shell insisterer på å tilegne seg 25 prosent andel i prosjektet. Spørsmålet da blir hvem av de nåværende partnerne som da enten ryker ut av prosjektet, eller selger seg ned.

Les også: Én måned til Shtokman-deadline

Milliarder er brukt

Gazprom og partnerne Statoil og Total har brukt fire år på å utvikle Shtokman Development, som i dag har 450 ansatte. Ifølge Barentsobserver har det blitt brukt 1,5 milliarder dollar på prosjektet, tilsvarende i underkant av ni milliarder kroner.

Flere analytikere tror at prosjektet vil undergå en total forandring, og blant annet vil det bli introdusert en ny eierskapsmodell.

Les også: Statoil presser Russland på Shtokman-avgjørelse

Kutter rørløsning

Partnerne i prosjektet har nå bestemt seg for å utvikle feltet som en ren LNG-løsning, og har gått bort i fra rørledningsløsningen.

Konsortiet har sagt at de vil ta en endelig investeringsbeslutning for prosjektet innen 1. juli. Statoils visepresident i Russland, Eldar Sætre, sa likevel nylig til Wall Street Journal at det ikke kan forventes en endelig beslutning før mot slutten av året.

– Alt gjennomgås nå, og de endelige kostnadene vil være kjent når planene for prosjektet er komplette og ferdigstilte. Med Shtokman er det kostnadene, og bare kostnadene, som er problemet, sa Sætre til avisen.

Les også:

– Ugunstige og risikable forhold 

Fortsetter kravet om Shtokman-skattelette

– Det haster å finne mer gass 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.