Vil øke verdien av utenlandskabler

GEVINST:Norge kan får redusert konstnadene fra 150 millioner kroner til 60 millioner kroner.
GEVINST:Norge kan får redusert konstnadene fra 150 millioner kroner til 60 millioner kroner. (Bilde: Trond Isaksen/Statnett)
  • Kraft

ETSO, organisasjonen av de systemansvarlige nettselskapene i Europa, har blitt enig om nye prinsipper for utforming av et europisk transittoppgjør for overføring av kraft.

Gjennomslag

Forslaget er sendt til Europakommisjonen som skal utforme regelverk i løpet av året.

– Dette viser at det er mulig å få gjennomslag på den europeiske arenaen så lenge vi arbeider systematisk over tid, sier konserndirektør for marked Bente Hagem i Statnett i en pressemelding.

– Høye norske transittkostnader ville redusert verdien av både norsk vannkraft og våre utenlandskabler.

90 millioner i gevinst

Modellen ETSO er blitt enige om innebærer at samlet transittkompensasjon i Europa blir redusert fra 3,9 milliarder kroner til om lag 1,7 milliarder kroner årlig.

Norges estimerte kostnader er forventet å bli redusert fra 150 millioner kroner til ca 60 millioner kroner årlig. Det gir 90 millioner i gevinst.

Statnett har sammen med 16 andre TSOer (systemansvarlige nettselskaper) i Europa, blant annet Italia, Frankrike, Spania, Nederland, Storbritannia, Finland og Sverige, utarbeidet en felles posisjon som la grunnlaget for den løsningen som ETSO nå foreslår.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå