KRAFT

Vil øke verdien av utenlandskabler

GEVINST:Norge kan får redusert konstnadene fra 150 millioner kroner til 60 millioner kroner.
GEVINST:Norge kan får redusert konstnadene fra 150 millioner kroner til 60 millioner kroner. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Mona Sprenger
23. mars 2009 - 14:57

ETSO, organisasjonen av de systemansvarlige nettselskapene i Europa, har blitt enig om nye prinsipper for utforming av et europisk transittoppgjør for overføring av kraft.

Gjennomslag

Forslaget er sendt til Europakommisjonen som skal utforme regelverk i løpet av året.

– Dette viser at det er mulig å få gjennomslag på den europeiske arenaen så lenge vi arbeider systematisk over tid, sier konserndirektør for marked Bente Hagem i Statnett i en pressemelding.

– Høye norske transittkostnader ville redusert verdien av både norsk vannkraft og våre utenlandskabler.

90 millioner i gevinst

Modellen ETSO er blitt enige om innebærer at samlet transittkompensasjon i Europa blir redusert fra 3,9 milliarder kroner til om lag 1,7 milliarder kroner årlig.

Norges estimerte kostnader er forventet å bli redusert fra 150 millioner kroner til ca 60 millioner kroner årlig. Det gir 90 millioner i gevinst.

Statnett har sammen med 16 andre TSOer (systemansvarlige nettselskaper) i Europa, blant annet Italia, Frankrike, Spania, Nederland, Storbritannia, Finland og Sverige, utarbeidet en felles posisjon som la grunnlaget for den løsningen som ETSO nå foreslår.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.