SAMFUNN

Vil mangedoble forskerlønn

18. jan. 2001 - 07:00

Det mener daglig leder Erik Mamelund i konsulentselskapet Arthur Andersen. Nå har også konsulentselskapet kastet seg inn i kampen for norsk forskning. Mamelund vil først og fremst øke tykkelsen på lommebøkene til forskere i ingeniørfagene, jus og økonomi. Økte bevilgninger til FoU bør komme fra staten, mener han.

Ny karriere

Ved siden av økte forskerlønninger, vil konsulentselskapet at karriere- og lønnstoppen for kunnskapsbaserte arbeidstakere i næringslivet passeres før fylte 40 år. Etter fylte førti er det tid for etter- og videreutdanning. Pensjonsalderen skal senkes til 55 år, mener konsulentselskapets topper.

På den annen side mener Arthur Andersen at det er behov for økt kunnskapsinnvandring i Norge. Dette skal vi få til ved hjelp av skatteregimer for utlendinger, på linje med hva Finland, Sverige og Danmark har.

Mamelund nekter for at resonnementet svikter her.

– Førtidspensjonerte 55-åringer skal starte en karriere nummer to. I det offentlige er det stort behov for dyktige folk, spesielt med bakgrunn fra det private næringsliv. Men også i privat sektor er det behov for mennesker med erfaring, men i andre posisjoner.

De høye lønningene til 20- og 30-åringene skal heller ikke brukes med en gang, deler av den skal inn på en konto for å finansiere karriere nummer to. Her tror Arthur Andersen det er mye å hente på å tilpasse skatteregimet for en ny type sparing.

Skal bidra til effektivisering

55-åringene kan bidra til å effektivisere offentlig forvaltning.

– Kun hver tredje offentlige instans har skikkelige strategier og økonomistyring, sier Torbjørn Bjørklund, også han i Arthur Andersen.

Ved å få orden på økonomistyringen skal staten kunne spare minst 12 millarder kroner. Denne innsparingen er det imidlertid ikke de nyansatte 40-åringene som skal sørge for. Økonomistyringen skal ut på anbud.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.