KRAFT

Vil lovfeste forsyningssikkerhet

Jannicke Nilsen
14. okt. 2010 - 11:57

HOLMENKOLLEN:

Forsyningssikkerhet må bli en egen forskrift i Energiloven, mener direktør Agnar Aas i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Bakteppet for utspillet er den store motstanden mot kraftlinjen mellom Sima og Samnanger gjennom Hardanger.

Hva er forsyningssikkerhet

– Vi ser at vi må ha en gjennomgang av hva som er kravet til sikker el-forsyning i Norge, og vurdere om det bør settes klare juridiske forskriftskrav til hva som er sikker el-forsyning, sier Aas til Teknisk Ukeblad.

NVE starter utredningsarbeidet nå, og vil sende et forslag ut på høring. Aas vil ikke tidfeste når høringforslaget kan ligge klart.

- Hvordan skal dere definere forsyningssikkerhet?

- 1:1-prinsippet er en viktig komponent i kraftsystem som dette. Det betyr at en trafo, en linje eller en kraftstasjon skal kunne falle ut, uten at det fører til avgjørende feil i systemet. En del plasser i Europa har de også 1:2 i de viktigste områdene, sier Aas.

Nye krav, gammelt nett

Aas medgir at et juridisk forpliktende begrep for forsyningssikkerhet innebærer store utfordringer. Ikke minst når det kommer til dagens linjenett, som trenger store utbedringer.

- Å knytte nye krav opp mot et foreldet nett som ikke er robust nok, blir utfordrende. Men den utfordringen vil vi starte nå. Vi har et regionalnett som er foreldet, fra en helt annen tid. Vi kan naturlig nok ikke stille samme krav til sikkerhet i alle utkantområder, som Finmark, sier Aas.

Får støtte

Statnett-sjef Auke Lont støtter, ikke overraskende, forslaget om å gjøre forsyningssikkerhet juridisk bindende.

- Ja, dette er en vei å gå. Økonomenes inntog i energimarkedet har gjort det vanskelig å fatte en del krevende beslutninger. Vi har redusert antall linjebrudd, men kraftsystemet er så foreldet at vi har nådd et punkt hvor vi virkelig er nødt til å ta noen tøffe beslutninger, sa Lont på Energidagene.Krevende

NVE-direktøren innledet NVEs Energidager på Holmenkollen Park hotel Rica i forrige uke med å snakke om den opprivende debatten som har pågått siden starten av sommerferien.

– Det har vært krevende, men ingenting er bedre enn å få delta så aktivt i samfunnsdebatten, som vi får anledning til nå, sa Aas fra scenen.Ekstreme priser

NVE-direktøren advarer mot nye ekstrem-priser, dersom flaskehalsene ikke blir fjernet. Han varsler om at det kan bli nødvendig å opprette små prisområder, som etterhvert kan oppleve ekstrempriser.

– Vi ser at om vi ikke bygger nye overføringslinjer, risikere vi situasjoner framover hvor vi er nødt til å opprette små prisområder. Det betyr at folk enkelte steder vil oppleve ekstreme priser i mindre områder. Det kan igjen få konsekvenser for hvor næringsliv og industri ønsker å ligge, sa Aas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.