KRAFT

Vil leie ut reservekraftverk: Er i harnisk over Statnett

Mona Sprenger
4. nov. 2008 - 07:00

– Dette viser at de mobile gasskraftverkene har vært en forhastet beslutning, sier Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim.

Aas, Erlend

Kvassheim har hele tiden vært imot Statnetts anskaffelser av mobile gasskraftverk i Midt-Norge for å sikre kraftbalansen i knapphetssituasjoner.

Verdensomspennende marked

Ennå er ikke Statnetts omstridte reservekraftverk klare for bruk i Midt-Norge, men Statnett har allerede begynt å se seg om etter en person som kan gjøre butikk ut av milliardinvesteringen.

I stillingsannonsen skriver Statnett: «Når det ikke er behov for dem i Norge, vil vi leie ut disse anleggene. Markedet for utleie er verdensomspennende og har en forventet omsetning på 30–50 millioner norske kroner.»

Les også: Kan droppe Kårstø-rensing

Mulighet til inntekt

Kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Gunnar Romsaas, understreker at Statnett ennå ikke kan si veldig mye om dette.

– Det er for tidlig, men vi vurderer muligheten seriøst. Det er et leiemarked der ute. En eventuell utleie vil bli nøye vurdert opp imot forsyningssikkerheten. Sikker strømforsyning er aller viktigst.

Kraftverkene kan levere 150 megawatt hver og ser ut til å koste rundt 2,3 milliarder kroner.

Det er over dobbelt så mye som opprinnelig beregnet.

– Stupid investering

Det er ikke Kvassheim enig i:

– Det var bare det som manglet. Det kler Statnett veldig dårlig å satse på denne typen energiproduksjon.

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, ser ikke for seg at Statnett vil klare å leie ut de mobile kraftverkene:

– For det første har det vist seg at de ikke er særlig mobile. Det tar tid å rigge opp og ned. For det andre kan de ikke brukes noe annet sted i Norge. Hvis de skal fraktes til utlandet, er det ikke snakk om at de er en reservekraftløsning lenger, mener Haltbrekken.

Les også: Mobilt gasskraftverk endelig i gang

Mer vannkraft

Han mener at det ville vært mye bedre å bygge opp vannkraftmagasinene i regionen for å sikre reservekraft til vinteren enn å bruke et sterkt forurensende gasskraftverk med elendig virkningsgrad.

– Statnett må nå innse at de har gjort en stupid investering og må begynne å bruke pengene fornuftig.

Også Bellonas leder Frederic Hauge stusser over utleieplanene:

– Dette må vi se nærmere på. Dette høres rart ut. Jeg stiller spørsmål ved om det ligger under Statnetts mandat – å være reisende i forurensing.

Les også: Skrinlegger Skogn-gasskraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.