KRAFT

Vil leie norske kraftverk

Kanskje bli norske kraftverk seende ut som Vattenfalls Akkats vattenkraftverk utenfor Jokkmokk, hvis selskapet får anledning til å leie norsk vannkraft i en periode på 50 år.
Kanskje bli norske kraftverk seende ut som Vattenfalls Akkats vattenkraftverk utenfor Jokkmokk, hvis selskapet får anledning til å leie norsk vannkraft i en periode på 50 år. Bilde: Vattenfall/Hans Blomberg
Trond Gram
5. mars 2009 - 07:14

Industrien skal få mulighet til å leie vannkraftproduksjon når den nye industrikonsesjonsloven trer i kraft.

30 - 40 år

Regjeringen foreslår at det skal være adgang til å leie ut produksjonen for en periode på inntil 15 år.

Mens industrien og LO mener 15 år er for kort tid, og foreslår en utleieperiode på mellom 30 og 40 år, frykter El & IT-forbundet at en slik utleieordning kan føre til at internasjonale energigiganter nå skal få kontroll på norsk vannkraft.

– Hvis det blir åpnet for anbud på utleie av norsk vannkraft, så vil anbudet være internasjonalt. Vi ser ikke at norsk industri vil være spesielt konkurransedyktige når det gjelder leie av vannkraft i forhold til internasjonale energiselskaper som Vattenfall, EdF og Eon, sier forbundssekretær Henning Solhaug til Teknisk Ukeblad.



Vannkraft alltid interessant

Vattenfall avviser ikke at det kan være interessant å leie norske kraftverk.

Den svenske energigiganten har de siste ti årene ekspandert i Nord-Europa, og har vokst til å bli den fjerde største elprodusenten i Europa.

– Norsk vannkraft er alltid interessant. Vi er aktive på hele det nordeuropeiske kraftmarkedet og ser på hvilke land det er mulig å gjøre ting, sier Bosse Andersson, informasjonssjef i Vattenfall

Men tidsbegrensningen regjeringen har satt for leie av kraftverk, mener Vattenfall er for kort til at det blir forretningsmessig interessant.



Leietiden bør heves til 50 år

– Vi har regnet på hvilke forhold det er interessant for oss å leie, og med 15 års leieperiode kan vi ikke se hvordan vi kan få avkastning på det, forteller Andersson.

Det har selskapet gitt uttrykk for overfor regjeringen. I et brev til Olje- og energidepartementet skriver Andersson at Vattenfall mener leietiden bør heves til 50 år. Det er mer enn både Norsk Hydro og Norsk Industri har krevd.

Henning Solhaug tror internasjonale kraftgiganter vil skape et større press på lokalpolitikere til å leie ut kraftverkene, men viser til at det er vanskelig for politikerne å vurdere hva verdien på utleie faktisk er.

– Det er lite sannsynlig at man tar ut hele gevinsten fra kraftsalg gjennom utleie. Det betyr at vi kan få en overføring av verdier til internasjonale aktører som vi ikke burde oppfordre kommunene til å gå med på, sier Solhaug.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden


Vannkraft blir svingkraft

Han viser til Terra-saken, der flere kraftkommuner ble fristet til å bytte sikre kraftinntekter i usikre amerikanske finansielle instrumenter.

Solhaug mener en utleieordning også kan føre til at kjøringen av norsk vannkraft ikke lenger vil bli styrt fra Norge, men fra hovedkontorene til disse konsernene.

– Du vil få en kjøring av norsk vannkraft som ikke vil tjene norske forbrukere. Vannkraften vil bli brukt som svingkraft, med det resultat at vi får tomme magasiner når vi nærmer oss vinteren, sier han.



Vil investere i Norge

Vattenfall mener en lengre utleietid er nødvendig for å kunne foreta investeringer som kan utvikle produksjonen.

– Slik jeg kan bedømme utviklingen i Norge har investeringsnivået vært for lavt de siste årene. Det er fullt mulig å investere for å ta ut mer energi, sier Andersson til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.