KLIMA

Vil lage hydrogen av avfall

LAGER BRENSELCELLER:
Nicaolas Abson er en mann med visjoner. Han er nesten religiøst opptatt av alkaliske brenselceller og nå mener han at teknologien er moden for å løse kraftkrisen.
LAGER BRENSELCELLER: Nicaolas Abson er en mann med visjoner. Han er nesten religiøst opptatt av alkaliske brenselceller og nå mener han at teknologien er moden for å løse kraftkrisen. Bilde: Fotograf:orv
1. mars 2007 - 16:29

Det er brenselcellen som er selve kjerneteknologien. Nicaolas Abson har arbeidet med alkaliske brenselceller i over tl år, og mener dette er den billigste og meste effektive teknologien som finnes.



Mange produksjonslinjer

Problemet har vært at teknologien har vært oversett til fordel for keramiske høytemperaturceller og polymermembranbaserte brenselceller (PEM). Abson har nå vært i Norge for å få investorer til teknologien som allerede produseres i liten skala i California. Neste steg er å finne et egnet sted til en ny produksjonslinje som allerede er bestilt og som skal produsere hele 75 MW per år i ett skift. Det er to og en halv gang så mye som alle andre brenselcelleprodusenter i verden produserer i dag. Og Abson vil ikke stoppe med det. Han vil lage ti til tyve slike produksjonslinjer, minst.



Billigere brenselceller

Den nye generasjonen alkaliske brenselceller som Cenergie har utviklet, er vesentlig billigere enn alle konkurrentene. De hevder å kunne selge systemer for 445 dollar per KW, mens konkurrerende teknologier ligger på 2000 og oppover. Cenergies beregninger viser at de kan levere strøm for under 7 cent per kWh, og det er mye mindre enn strømmen ellers koster i California og mange andre steder i verden.



California interessert

– Det er ikke de andre brenselcelleteknologiene som er våre konkurrenter, det er gassturbiner og dieselgeneratorer, sier Abson. Derfor er markedet i California mest interessant i dag. Politikerne er svært interessert i alle former for miljøvennlig elektrisk kraft og gir 50 prosent tilskudd til slike anlegg. Nå forhandler vi med offentlige etater om langsiktige kraftkontrakter. Problemet vårt er at det vi tilbyr nesten er for godt til at de tror det. De blir kvitt et avfallsproblem og de får løst en energikrise samtidig. I tillegg til den store interessen i California er også skotske myndigheter svært interessert i teknologien, sier Abson.

Kritikerne av den alkaliske teknologien har hevdet at slike celler var altfor følsomme for CO 2, men det hevder Cenergie å ha løst ved å benytte billig CO-rensing og kalilut i stedet for vanlig lut som elektrolytt som er mye mindre følsom for CO 2-forurensning.

– Vi kan forsyne byer med den strømmen de trenger bare med det avfallet de selv produserer, sier Abson

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.