KRAFT

Vil kutte strømprisen

TOPRISSYSTEM: - Folk må få slippe valget mellom å fryse i sitt eget hjem og å bli flådd økonomisk fordi det er kaldt ute, sier Elin Volder Rutle.
TOPRISSYSTEM: - Folk må få slippe valget mellom å fryse i sitt eget hjem og å bli flådd økonomisk fordi det er kaldt ute, sier Elin Volder Rutle. Bilde: Rødt
Mona Sprenger
7. jan. 2011 - 10:13

2010 var et rekordår både for strømforbruk og strømpriser. Elin Volder Rutle, leder i Rødts klima- og næringspolitiske utvalg, krever nå rimelig strøm til basisforbruk.

– Folk må få slippe valget mellom å fryse i sitt eget hjem og å bli flådd økonomisk fordi det er kaldt ute, sier Elin Volder Rutle.

Toprissystem

Rødt går inn for et toprissystem for strømleveranser til husholdningene, med rimelig strøm til basisforbruk og dyr strøm til overforbruk.

– Vi ser det veldig tydelig nå, når alle rammes like hardt uavhengig av om det er fornuftig strømforbruk eller varmekabler på hytta som står på. Vi må sørge for at alle får dekket sitt grunnbehov for strøm og samtidig legge til rette for at det skal lønne seg og ikke bruke mer strøm enn nødvendig.

– Profittjag

Rødt krever at profittstyring av kraften oppheves.

– Det er stort profittjag i denne sektoren nå. Det er en av årsakene til at det er tomt i magasinene. I løpet av sommeren og høsten har kraftprodusentene tjent store penger på å eksporterer kraft og nå er det vanlige forbrukere som betaler for dette.

I følge NVE og Statnett er det fjorårets kalde vinter som er årsaken til at det ikke er mer vann i magasinene. Stemmer ikke det?

– Det har i perioder daglig blitt eksportert strøm som kunne forsynt 1,6 millioner husholdninger dagsbehov. Kraftprodusentene har gamblet på eksport.

Mot profittmaksimering

– Kraftprodusentene er offentlig eid, og inntektene går tilbake til samfunnet. Har de offentlige eierne blitt for griske?

– Vi er for offentlig styring, mange kraftselskap blir nå drevet etter en privatforretningsmodell hvor de folkevalgte har lite de skulle ha sagt. Rødt mener at dette markedet ikke skal være drevet av profittmaksimering, siden strøm er et viktig velferdsgode til folket, sier Volder Rutle.

Rødt mener at billig kraft skal prioriteres til industriformål og til nødvendig behov hos forbrukerne.

– Dette er rett og slett et spørsmål som er for viktig til å bli overlatt til markedet.

Les mer om: