KLIMA

Vil kutte mer hjemme

VIL KUTTE MER: ¿ Vi må være ambisiøse på hjemmebane ut over det som blir pålagt oss, sier Erling Sande (Sp), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Dermed sier han at Norge skal gjøre mer enn 2/3 av klimakuttene våre hjemme, mener KrF.
VIL KUTTE MER: ¿ Vi må være ambisiøse på hjemmebane ut over det som blir pålagt oss, sier Erling Sande (Sp), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Dermed sier han at Norge skal gjøre mer enn 2/3 av klimakuttene våre hjemme, mener KrF. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
23. okt. 2009 - 14:09

Senterpartiets leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget ønsker at Norge skal redusere sine klimautslipp mer enn det vi er pålagt.

– Vi må dempe mistilliten mellom fattig og rik ved å ta større kutt hjemme, og vise at man kan ha en velferdsstat og samtidig kutte, sier Erling Sande (Sp).

– Mer kutt enn pålagt

Under naturvernforbundets møte «I rute til København» fredag sa han at Norge bør kutte mer CO2 hjemme enn det som kreves av oss gjennom internasjonale avtaler.

– Vi må være ambisiøse på hjemmebane ut over det som blir pålagt oss, sier Sande.

– Andre toner

Komitékollega Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) tolker dette som en nyhet i norsk klimapolitikk.

Line Henriette Hjemdal (KrF).
Komitékollega Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) tolker dette som en nyhet i norsk klimapolitikk. FORNØYD: – Dette har jeg notert meg, og det skal jeg huske på, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). Hun tolker Senterpartiet slik at de vil gjøre mer enn 2/3 av Norges klimakutt her hjemme. Falch, Knut

– Vi skal ha ambisjoner ut over forpliktelsene våre, sier Sande. Det vil si at vi skal gjøre mer enn to tredjedeler av klimakuttene våre hjemme, sier Hjemdal. – Dette har jeg notert meg, og det skal jeg huske på. Dette er andre toner enn de fra høyblokka og statsministeren.

Vil ut av oljesand

Hjemdal kom med krass kritikk mot regjeringen klimapolitikk. Per i dag ligger Norges egne klimagassutslipp 11 prosent over Kyoto-målene, og hun mener vi burde kuttet mer hjemme.

– Vi gjør det ikke. Og samtidig som vi klager over at Canada ikke vil ha en ny klimaavtale er ett av våre største selskaper, StatoilHydro, inne i oljesand i Canada. Dette er en dobbelthet som i lengden ikke er holdbar, sier Hjemdal.

Hun er glad for at Norge har sagt at vi skal kutte 40 prosent i våre klimautslipp innen 2020, men kritisk til at statsministeren ikke kan si hva dette konkret betyr.

– Og er det ikke dårlig at 60 dager før København, så sier Norge at vi bare vil kutte 40 prosent dersom alle andre er med, eller så går vi tilbake til 30 prosent kutt? spør Hjemdal.

– Halve USA er Frp-ere

Erling Sande er nettopp kommet hjem fra en månedslang reise i USA, og mener at nordmenn må være klar over at debatten der er en helt annen enn her hjemme.

– Halve USA er, for å si det enkelt, på Frp-sporet. Men nå er jeg veldig populistisk, sier Sande som ønsker at USA skal få opp farten.

Han mener det er viktig å få med alle land i en ny klimaavtale, og åpner for sanksjoner mot dem som står utenfor, slik som også EU gjør.

– Som Arbeiderpartiet sier: Alle skal med. Det er viktig! Det er en mye større frykt for karbonlekkasje til CO2-piratstater i andre land enn det vi har hatt i Norge til nå, sier Sande.

Kan telle to ganger NYE TANKER: Norge bør kanskje vurdere å kun eksportere olje og gass til land som følger internasjonale klimaavtaler, mener Snorre Valen (SV).
Kan telle to ganger NYE TANKER: Norge bør kanskje vurdere å kun eksportere olje og gass til land som følger internasjonale klimaavtaler, mener Snorre Valen (SV).

Kan telle to ganger

Han frykter også faren for dobbelt bokholderi, og mener at land som Norge bør passe på at ikke klimakutt i u-landene telles to ganger, første gang i forbindelse med rike lands kvotekjøp i u-land, og andre gang på u-landenes egen kuttliste.

– Det er utfordrende for u-landene å få ned utslippene. Noen rike land må fronte å se på dette, sier Sande.

– Kutt oljeeksport til CO2-syndere

Et spørsmål som ble reist under møtet var straff mot land som ikke forholder seg til internasjonale klimamål, og om Norge bør slutte å selge olje og gass til land som bryter med interasjonale klimamål. Eksempler er USA, som ikke har skrevet under Kyoto-avtalen, og Canada, som ser ut til å bryte avtalen.

SVs nye representant i energi- og miljøkomiteen, Snorre Valen, synes dette er interessante tanker.

– Vi bør kanskje begynne å signalisere at vi kun vil eksportere olje og gass til land som underlegger seg internasjonale klimamål, sier Valen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.