KLIMA

Vil kutte i Norge

CO2-KUTT HJEMME: Mange av de spurte i TNS Gallups undersøkelse mener Norge bør kutte mer CO2-utslipp på hjemmebane. Veitransporten er en av verstingene i så måte, i tillegg til oljebransjen.
CO2-KUTT HJEMME: Mange av de spurte i TNS Gallups undersøkelse mener Norge bør kutte mer CO2-utslipp på hjemmebane. Veitransporten er en av verstingene i så måte, i tillegg til oljebransjen. Bilde: Colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
4. des. 2009 - 16:38

Folk ønsker å kutte mer i klimautslippene her i Norge. Det er bare ett klimatiltak som flere mener er viktig: Les saken her

35 prosent av de spurte i en undersøkelse fra TNS Gallup mener det viktigste klimatiltaket Norge kan gjøre er å ta store utslippskutt på hjemmebane.

– Dette gir politikerne god ryggdekning for klimatiltak på hjemmebane, sier prosjektleder Daniel Rees i TNS Gallup.

Blir dyrt å kutte

Norge har hittil ikke begynt på den lange veien mot 2020, hvor politikerne har vedtatt å kutte 15-17 millioner tonn CO2 fra dagens nivå.

Kostnaden for å kutte i norske klimautslipp kan bli høy, men den får vi ikke vite før SFT legger fram sitt Klimakur 2020-arbeid i februar. Der har de regnet på kostnaden for en rekke klimatiltak.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte fram da TNS Gallup la fram tallene, men var ikke veldig ivrig på å gå løs på dyre kutt.

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. Erik Solheim.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte fram da TNS Gallup la fram tallene, men var ikke veldig ivrig på å gå løs på dyre kutt.KOSTNADSEFFEKTIV: – Vi får ikke tilslutning fra folket hvis vi gjør de dyre og dårlige tiltakene i stedet for de billige og gode, sier Erik Solheim, som vil ha en "kjølig analyse" av klimatiltakene i stedet for å kutte så det monner uten tanke på pris. Kjetil Malkenes Hovland

Solheim vil være kostnadseffektiv

– Det er avgjørende å høre hva folk vil, men vi må også regne på hva som har effekt, sa Solheim, og langet ut mot bransjer som meler sin egen kake i klimaets navn.

– Mange grupper og organisasjoner restrukturerer nå gamle krav og kaller dem klimatiltak. Vi må ha en kjølig analyse av hva det koster i kroner og øre, sier Solheim og viste til Klimakur-arbeidet.

– Hva koster det å elektrifisere sokkelen, er det kostnadseffektivt? spurte Solheim. – Vi får ikke tilslutning fra folket hvis vi gjør de dyre og dårlige tiltakene i stedet for de billige og gode.

– Må gjøre dyre tiltak

I debatten etter TNS Gallups presentasjon ble det påpekt at Solheim lignet på statsminister Jens Stoltenberg med alt snakket om kostnadseffektivitet. Flere politikere mener at regjeringen må utnytte folks ønske om mer kutt på hjemmebane.

– Folket ønsker at vi skal redusere utslippene. Det må skje på alle sektorer. Både olje og gass, industri og transport. Uten en politikk for alle sektorer henger ikke folk med. Vi må tørre å gjøre de dyre tiltakene, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF).

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. Energikomiteen.
– Folket ønsker at vi skal redusere utslippene. Det må skje på alle sektorer. Både olje og gass, industri og transport. Uten en politikk for alle sektorer henger ikke folk med. Vi må tørre å gjøre de dyre tiltakene, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF).DEBATT: Marius Holm i Bellona, Ketil Solvik-Olsen i Frp, Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), Erling Sande (Sp), Steinar Bysveen i Energi Norge, Ole Jørgen Frostad, TrønderEnergi. Kjetil Malkenes Hovland

I 2008 slapp Norge ut 53,8 millioner tonn CO2, og Finansdepartementet tror på 57,3 millioner tonn i 2010. Utslippene ligger an til å øke og øke selv om politikerne har vedtatt å være klimanøytrale alt om tjue år.

– Avgiftene må øremerkes

Ketil Solvik-Olsen (FrP) mener folk er mer villige til å betale avgifter dersom de ser at det går til noe bra.

– Hadde du øremerket pengene til miljøtiltak hadde folk vært mer positive, sier Solvik-Olsen.

Dette kravet støttes også av de spurte i TNS Gallups undersøkelse Klimabarometeret 2.

– Betalingsviljen har økt. To tredjedeler av de spurte er villige til å betale 500 kroner mer på strømregningen for å få grønne sertifikater og mer fornybar energi, sier Daniel Rees i TNS Gallup.

– Blir dyrt å kutte

Direktør Steinar Bysveen i Energi Norge (tidligere Energibedriftenes Landsforening EBL) mener det kommer til å bli dyrt for Jens Stoltenberg og regjeringen å kutte i klimautslippene.

– Jeg tror han kommer til å vri seg fordi det blir dyrere enn man antok da man satte målene. Folk ønsker dette, men tør politikerne? spurte Bysveen.

Nettutbygging på visse vilkår

Bysveens medlemmer i Energi Norge jobber nå med å oppgradere elnettet, noe som er upopulært. Men ifølge TNS Gallup er det mer aksept for kraftlinjer hvis formålet er å få bygget ut mer fornybar energi.

– 67 prosent av de spurte er enige i at vi bygger ut mer kraftlinjer hvis det betyr mer fornybar energi, sier Daniel Rees.

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. TNS Gallup klimabarometeret norske saker partier
– 67 prosent av de spurte er enige i at vi bygger ut mer kraftlinjer hvis det betyr mer fornybar energi, sier Daniel Rees. VIKTIGSTE TILTAK: Her er hva de spurte i undersøkelsen vil ha av tiltak, fordelt på hvilket parti de stemmer på. Kilde: TNS Gallup TNS Gallup

Bysveen retter likevel en advarende pekefinger mot sine medlemmer.

– Vi kommer til å få så mye bråk, sier Bysveen, som vil at bransjen går i dialog med lokale motstandere. – Vår bransje må ikke ture fram slik vi gjorde for noen tiår siden. Da går alle ned i skyttergravene.

– Må levere fornybar energi

– Hvis vi ikke skal få protester mot nettutbyggingen må vi vise resultater på fornybart her hjemme, ikke bare i utlandet, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF).

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. For lite fornybar energi.
– Hvis vi ikke skal få protester mot nettutbyggingen må vi vise resultater på fornybart her hjemme, ikke bare i utlandet, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). FOR LITE FORNYBART: Folk vil ha mer fornybar energi, viser TNS Gallups undersøkelse. TNS Gallup

Men det kommer uansett ikke til å komme noe særlig mer utbygging av fornybar energi i Norge, tror Frp.

– Det kommer ikke til å skje utbygginger i Norge fordi det ikke lønner seg. Det er derfor Statkraft nå satser i utlandet. Det er bare vi politikere som ikke forstår det, for vi blir skiftet ut hele tiden, sier Ketil Solvik-Olsen.

– Får aldri bygge

Og etter en lang runde om nordmenns ønske om mer fornybar energi oppsummerte TrønderEnergis kommunikasjonssjef Ole Jørgen Frostad det slik:

– Vi har hatt søknaden om vindkraftverk på Frøya liggende i NVE i fem år uten at den er avgjort. Vi får ikke bygge. Da kan man snakke så mye man vil om fornybar energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.