T2

Vil konkurrere med litiumionebatterier: Lader mobilen med vann

Snart kommer brenselcelleladerne.

Brenselcelle: JAQ-brenselcellen veier to hundre gram og er omtrent så stor som en vanlig transportabel batterilader. Forskjellen er at det bare er å stikke inn en ny brennstoffkassett så er den klar til bruk igjen.
Brenselcelle: JAQ-brenselcellen veier to hundre gram og er omtrent så stor som en vanlig transportabel batterilader. Forskjellen er at det bare er å stikke inn en ny brennstoffkassett så er den klar til bruk igjen. Bilde: ORV
10. mars 2015 - 18:24

Svenske myFC bruker Mobile World Congress til å lansere verdens minste portable brenselcelle: JAQ. De har forenklet brenselcelleteknologien svært mye og har nå laget et portabelt ladesystem.

Det skal konkurrere med de vanlige eksterne litiumionebatterier som i dag brukes til å lade batterier.

Les også: Slik er de nye Galaxy S6-modellene

Brennstoffkassett

For å gjøre vekten så liten som mulig, er systemet delt i to. Den består av en brenselcelle og engangs brennstoffkassetter som dyttes inn i brenselcellen når den må ha nytt drivstoff. Selve drivstoffet er vann, og en blanding av salter og metaller som selskapet holder hemmelig.

Når kassetten dyttes inn i brenselcellen brytes en forsegling som setter i gang hydrogenproduksjon ved at vannmolekylene spaltes. Det er hydrogenet som er drivstoffet til brenselcellen, og når den får drivstoffet begynner den å produsere strøm. Hvor mye strøm som produseres reguleres av mobilens evne til å ta ladning.

En brennstoffpumpe regulerer det ved å variere mengden hydrogen som leveres til selve brenselcellen. En eldre iPhone vil trekke tre watt, mens en moderne utgave vil få den maksimale ytelsen som er seks watt, det vil si en ladestrøm på 1,25 A. Til sammen inneholder en kassett 2,4 Ah og det holder til de fleste mobiler utenom de med aller størst batteri. Strømmen fra brenselcelleladeren leveres til mobilen via en USB-kabel.

Les også: Denne datamaskinen er mindre enn sin egen strømforsyning

Energilager: En slik JAQ-kassett fylt med vann, salter og metaller er nok til å lade opp en mobiltelefon
Energilager: En slik JAQ-kassett fylt med vann, salter og metaller er nok til å lade opp en mobiltelefon

Rimelig

Representanten fra myFC forteller oss at målet er å kunne levere brenselcelleladeren som veier 200 gram for 99 dollar. Hver brennstoffkassett, som full veier 40 gram, vil koste et sted mellom 1,5 og 1,8 dollar. JAQ-systemet vil komme i handelen mot slutten av året.

I konkurransen med de etter hvert enda billigere og mer praktiske eksterne litiumionebatteriene, kan man spørre seg hvem som trenger dette. Er man ikke så lenge borte fra 230 volten av gangen, er nok batterier vanskelig å konkurrere med. Men skal man på langtur i villmarken er systemet uslåelig. Da blir det mye lettere å ta med seg mange kassetter enn batterier.

Selv om ikke kassettene er store saker har de utspilt sin rolle når de er brukt en gang. Da må de kastes. Det blir det mye søppel av. Derfor forteller myFC at de bruker resirkulert plast for gjøre seg litt grønnere.

Les flere nyheter fra årets store mobilmesse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.