Johan Sverdup fase 2

Vil knuse rekorder på Sverdrup: Dette er teknologiene som sørger for at Equinor får ut enda mer olje

Forventer over 70 prosent utvinningsgrad.

Johan Sverdrup slik det ser ut nå.
Johan Sverdrup slik det ser ut nå. (Foto: Eirik Helland Urke)

Forventer over 70 prosent utvinningsgrad.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Stavanger, ONS 2018: – Dette er både personlig og følelsesladet for meg. Johan Sverdrup har vært en stor baby for meg hele veien, sier konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum, i Equinor.

Mandag ble PUD-en for fase 2 i prosjektet overlevert til Olje- og energiminister Terje Søviknes på ONS.

Samme morgen kom nyheten om at selskapet øker ambisjonene sine for utvinningsgrad på feltet til over 70 prosent.

– Det tror jeg knuser alle rekorder, sier Øvrum.

Tall fra Oljedirektoratet viser at gjennomsnittlig utvinningsgrad på norsk sokkel er 46 prosent.

Permanent oversikt

Det er en lang rekke teknologier som ligger til grunn for den eksepsjonelle utvinningsgraden. En av de viktigste forutsetningene for å nå målet er PRM, eller Permanent reservoar monitoring. Øvrum forklarer:

– Det innebærer at seismiske sensorer installeres permanent på havbunnen i ytterkantene av feltet. Det vil gi hyppigere seismiske bilder av endringer i reservoaret. Og i motsetning til seismikk fra båt, vil disse sensorene aldri være i bevegelse. Bildene blir dermed bedre.

Systemet på Johan Sverdrup skal anvende fiberoptisk teknologi som skal observere endringer i undergrunnen kontinuerlig.

– Det vil gi oss økt presisjon når vi plasserer brønner, og hjelper oss å styre både produksjon og injeksjoner, i tillegg til å gi oss en del informasjon om tilstanden på brønner og undervannsutstyr, sier Øvrum.

Nøkkelen til ny digital teknologi

Mengden data som skal samles opp blir enorm, og er ifølge selskapet selve nøkkelen til deres videre bruk av digital teknologi på feltet.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan bruke disse dataene til, så det viktigste for oss i første omgang er å finne de anvendelsene som gir aller mest nytteverdi, sier Trine Svalestad, som er leder for digitalisering på Johan Sverdrup.

Trine Svalestad i Equinor leder den digitale satsingen på Johan Sverdrup. Foto: Adrian Broch Jensen

Hun forteller at dataene har et stort potensial for å brukes til visualisering og modellering. På sikt regner selskapet med å kunne bruke undergrunnsdataene til prediktive analyser.

Totalt skal 380 kilometer med fiberoptiske seismiske kabler og mer enn 6500 akustiske sensorer grøftes ned på havbunnen.

Lekegrind

PRM-systemet vil dekke et område like over 120 kvadratkilometer. Equinor har tidligere brukt PRM på Snorre- og Grane-feltene, men dette blir første gang de benytter systemet fra start.

Johan Sverdrup skal ifølge Salvestad bli Equinors nye lekegrind for større digitale satsinger.

– Vi jobber nå med å samle PRM-dataene på ett sted – i en digital sky. Det betyr i praksis at du har informasjon om alle brønner og alle detaljer fra hele feltet samlet i ett nettbrett. For eksempel kan du da avdekke feil umiddelbart, og få hjelp fra en ekspert som kan sitte hvor som helst i verden og følge med på det du gjør, sier Salvestad.

Ny bransjestandard?

Når Equinor nå skrur opp ambisjonene for utvinningsgrad, er det flere som lurer på vi ser begynnelsen på en ny bransjestandard. Øvrum tror imidlertid at 70 prosent neppe vil bli vanlig med det første.

– Det er nok kun mulig på felt med svært gode reservoarer, sier hun.

I alt investerer Equinor 41 milliarder kroner i andre fase av prosjektet, som gir en balansepris på under 25 dollar fatet.

Ressursanslaget for feltet har økt fra 2,1-3,1 til 2,2-3,2 milliarder fat olje og gass, med et forventet estimat på 2.7 milliarder fat. Levetiden er om lag 50 år.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå