IKT

Vil knekke spam

Innboksene vår flommer over av innstendige bønner fra nigerianske generalsønner, som vil låne bankkontoene våre mot rikelig påskjønnelse, til tilbud på malerier og penisforlengelse.

Spam, eller søppelpost, er et stort problem både for selskaper og enkeltpersoner.

Undersøkelser viser at folk i gjennomsnitt bruker tre til fem minutter på å gå gjennom og kaste slik uønsket e-post.

I et stort selskap betyr det at store verdier går tapt årlig. Og det blir verre.

Spesielt de som har hatt e-postadressen sin lenge, de som har korte adresser og de som har adresser ute på nettet, gjerne på en webside, blir rammet.

- Spam har mange likheter med virus, sier Marco Righetti. Han er ansvarlig for den nordiske aktiviteten til Trend Labs, som er forskningsdelen av det japanske antivirusselskapet Trend Micro.

Selv om det meste av slik e-post består av uønsket reklame, er det en glidende overgang til virus.

Enkelte e-poster med spam inneholder også koder som gjør dem til såkalte massmailere. De infiserer PC-en og sender ut reklamebudskapet til dine kontakter med en falsk avsenderadresse.

Rydder opp

Trend har til nå hatt programvare som har fjernet mellom 60 og 65 prosent av spam. Nå har de inngått en avtale med det amerikanske selskapet Postini, som har spesialisert seg på dette området.

Nå lanserer selskapet en antispam plattform hvor all e-post inn til selskapet siles sentralt. De regner med at den nye versjonen kan stoppe mellom 90 og 95 prosent av all søppelpost, og det vil bety mye frigjort arbeidstid i mange selskaper. Den nye teknologien er basert på en kombinasjon av lister og algoritmer. Listene sperrer post fra kjente spamutsendere, og algoritmene identifiserer spam etter identifikasjonsregler.

- Det kreves litt innkjøring før alt virker som det skal. IT-avdelingen må konfigurere filtrene for å minimere antall feil og for å få mest mulig effektivitet, sier Righetti.

Ingen automatisert prosess kan bli helt perfekt. Noe uønsket post vil alltid slippe igjennom. Det kan også skje at systemet stopper post som skal fram.

- Slike tap er neppe mer enn det vi opplever i dag. De aller fleste av oss kaster nok en og annen e-post som vi skulle ha lest når vi fjerner søppelpost som en del av vårt moderne morgenritual.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.