ENERGI

Vil kjøpe norske kraftverk

Anders J. Steensen
21. okt. 2005 - 14:09

Vattenfall mener at nasjonsgrensene er visket ut innen produksjonen av elektrisk kraft i Norden.

- Årsaken er at vi har et fritt marked, sier Uthmann. Han forteller at Vattenfall foreløpg ikke har rettet blikket mot noen spesielle kraftprodusenter. – For tiden er ingen til salgs, men vi følger nøye med.

Blåser i vindkraft

Uthmann avviser at det er aktuelt å gå inn i vindkraftprosjekter.

– Vindkraft er og blir et supplement i kraftnettet. Skal vi gå inn i det norske markedet, må det være i primærproduksjonen av kraft. Men vi ser et hinder med hjemfallsretten. Den setter en forløpig stopper for vår aktivitet, sier han.

Kraftkjempe

Vattenfall er i dag en de seks største energiprodusentene i Europa.

Produksjonen er på hele 186 TWh, som er 50 prosent større enn den samlede norske kraftproduksjonen. Rundt regnet 33.000 er ansatt i selskpet, hvorav 2/3 er utenfor Sverige.

Vattenfall kjøpte tidligere i år 35 prosent av eierinteressene i den danske kraftprodusenten Elsam. Dette har medført fortgang i sammekopling av Jylland med Fyn og Skjælland i det danske kraftsystemet og videre med en tilknytning til det svenske kraftnettet.

Sterkere nett

Uthmann mener at med svenske eierrettigheter i norsk kraftproduksjon, vil det sette fart i utbyggingen og styrking av forbindelsen mot Sverige.

Han er optimistisk med hensyn på fremtiden.

– Det er de nordiske energiministerenes beslutning fra i sommer som vil forandre markedet. Da de bestemte at Norden skal være et fritt sluttbrukermarkerked, vil alle kunne kjøpe kraft der hvor som helst i Norden, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.